Şifremi Unuttum

Yerli Hepatit A Aşısı da Üretilecek

Yerli Hepatit A Aşısı da Üretilecek
Yerli Hepatit A aşısı da üretilecek

Anadolu_Ajansı_logo
06.06.2016

ANKARA – YEŞİM SERT KARAASLAN

Türkiye’de ilk kez yerli morfin geliştirerek ruhsat alan Hacettepe Üniversitesi (HÜ), yerli Hepatit B aşısının üretimini tamamladıktan sonra şimdi de Hepatit A aşısı için harekete geçti.

Türkiye’de ilk kez yerli morfin geliştirerek ruhsat alan Hacettepe Üniversitesi(HÜ), yerli Hepatit B aşısının üretimini tamamladıktan sonra şimdi de Hepatit Aaşısı için harekete geçti.

HÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, ilaç üretiminin bir ülke için en önemli silah olduğunu belirterek, ülkelerin kendi ilacını, aşısını hatta tıbbi malzeme ve cihazını üretebilmesinin stratejik önem taşıdığını vurguladı.

“Yeni bir aşı için çalışmalara başladık”

Gümüşel, üniversite olarak, hem teknik donanım hem araştırmacı alt yapısına sahip olduklarını ve AR-GE’ye önem verdiklerini ifade ederek, ilk yerli morfin üretiminden sonra geçtiğimiz günlerde yerli Hepatit B aşısı üretiminin de tamamlandığını hatırlattı.

Üniversite, kamu ve sanayi iş birliğiyle Türkiye’de aşı geliştirme ve üretim çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Gümüşel, “İlk yerli Hepatit B aşısını üretmiş olmanın gururuyla, şimdi Hepatit A aşısının geliştirilmesi için çalışmalara başladık. Bu ay içinde Hepatit A aşısına yönelik çalışma planını çıkartacağız. Daha sonra çalışmalar başlayacak ve teknoloji transferiyle bu aşı da Türkiye’ye kazandırılacak.” diye konuştu.

Hepatit A nedir?

İlgili virüsün (HAV) karaciğerde yaptığı akut iltihabi bir hastalık olarak tanımlanan Hepatit A; Hepatit B ve C’nin aksine kronikleşme özelliği taşımıyor, altı aydan uzun sürmüyor ve karaciğer kanserine neden olmuyor.

Bazı durumlarda hastaneye yatışı gerektirebilen Hepatit A’yı, hastaların büyük bölümü farkında olmaksızın ayakta geçiriyor. Bazı durumlarda ölümcül de olabilen hastalık, özellikle ileri yaşlarda çocukluk yaşından 5-10 kat daha fazla ölüme yol açabiliyor.