Şifremi Unuttum

Yeni İlaçlar Karaciğer Hastalarına Umut Olacak

Yeni İlaçlar Karaciğer Hastalarına Umut Olacak
YENİ İLAÇLAR KARACİĞER HASTALARINA UMUT OLACAK

Milliyet logo
4 Haziran 2016
İHA

haberin diğer fotolarıTürk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Aygen, Hepatit C ilaçlarının SGK tarafından geri ödeme kapsamına alınmasıyla karaciğer hastalığı ilerlemiş hastaların yeni tedavi seçenekleri şansı bulacaklarını söyledi.

KLİMİK Derneği tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen “Klimik Ulusal Viral Hepatit Sempozyumu” Isparta’da başladı. 3 gün sürecek olan sempozyumda hepatit hastalığında son tedavi yöntemleri masaya yatırılacak. Türk KLİMİK Derneği Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Aygen, maliyeti yüksek Hepatit C tedavisinde kullanılan ilaçların SGK tarafından geri ödeneceği yönündeki açıklamanın hastaları sevindirdiğini söyledi. Hepatit C tedavisinin 1996 yılında başladığını aktaran Aygen, “Geldiğimiz noktada yeni antiviral ilaçlarla başarı oranı yüzde 99’larda. Dolayısıyla bu tedavilere ulaşmak için sürekli uğraş içindeyiz. Haziran ayında direk bu antiviral ilaçlarla ilgili geri ödeme kuralları belirlenecek. Bu ilaçların çoğu ülkede ruhsatını zaten aldı. Şu anda mevzuattaki tedavi seçenekleri ne yazık ki hastalarımızda Hepatit C virüsüne etki etmekte yeterli değil. Çünkü hasta popülasyonumuz ileri yaşa gelmiş, defalarca tedavi almış, bu tedaviye yanıt vermeyen hastalar. Tek seçenek bu direkt etkili antiviiral ilaçları kullanmak. Hastalarımızın bu ilaçlara ulaşması önemli bir sağlık sorununu ortadan kaldıracak. Bu ilaçlar son derece pahalı ilaçlar. Yurt dışından getirip başlayan hastalarımız var. Maliyeti 100 bin TL’nin üzerinde” dedi.

“KARACİĞERE BAĞLI ÖLÜMLERDE ARTIŞ BEKLENİYOR”

Türkiye’de Hepatit C’li hasta sayısının yüzde 0.5 ile 1 arasında olduğuna dikkat çeken Aygen, “Tabi ki bu oran risk gruplarında ileri yaşlarda artıyor. Dünyada ortalama 334 bin ile 1 milyar 170 bin vakadan söz etmek mümkün. Şu anda Türkiye’de Hepatit C enfeksiyonu siroz vakalarının yüzde 40’ından ve karaciğer kanserlerinin yüzde 60’ından sorumlu. 2030 yılına gelindiğinde karaciğere bağlı siroz vakalarında yüzde 40, ileri derece siroz olgularında yüzde 60, karaciğere bağlı ölümlerde ise yüzde 70 artış bekleniyor. Ne yazık ki ülkemizde halen tanı ve tedavi oranının çok düşük olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Yeni doğanlar için Hepatit B’yi ele almak gerektiğini aktaran Aygen, “Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgemizde gebe tarama testlerinin yeterli olmaması nedeniyle doğduğu anda bu virüsü alan ve ileri yaşlara geldiğinde kronik karaciğer hastası olan birçok erişkin var” bilgisini verdi.

 

Habertürk logo
4 Haziran 2016 Cumartesi
"Ulusal Viral Hepatit Sempozyumu"

ISPARTA (AA) – Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Aygen, “Kronik karaciğer hastalığı profiline bakıldığında, Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kişi Hepatit B, 750 bin kişi Hepatit C hastasıdır.” dedi.

KLİMİK Derneği tarafından Isparta’daki bir otelde düzenlenen “Ulusal Viral Hepatit Sempozyumu”, 110 akademisyenin katımıyla başladı. Katılımcıların hepatit hastalıklarının tüm yönleri ile ele alacağı sempozyumda, bir sonuç bildirisi de yayımlanacak.

Sempozyumda gazetecilere açıklama yapan KLİMİK Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Aygen, hepatitin virüslerin neden olduğu, karaciğerin iltihaplanmasına yol açan bir hastalık olduğunu belirterek, ölüme ve karaciğer yetmezliğine yol açtığını ifade etti.

Dünyada yaklaşık 2 milyar kişinin Hepatit B virüsü ile karşılaştığını ve 400 milyon kişide de kronik hastalık olduğunun bilindiğini anlatan Prof. Dr. Aygen, her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin de Hepatit B virüsü ile ilişkili hastalıklar sonucu yaşamını kaybettiğinin tahmin edildiğini bildirdi.

– “Hepatit B Türkiye için büyük bir sorun”

Prof. Dr. Aygen, Hepatit C virüsünün diğerlerine göre daha az sıklıkta görülse de kronikleşme riskinin daha yüksek olduğuna işaret ederek, aşısı geliştirilemediği için önümüzdeki yıllarda en önemli Hepatit etkeni olacağının varsayıldığını aktardı.

Prof. Dr. Aygen, hastalığa ilişkin şu bilgileri verdi:

“Kronik karaciğer hastalığı profiline bakıldığında, Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kişi Hepatit B, 750 bin kişi Hepatit C hastasıdır. Ülkemizde Hepatit B ve Hepatit C, karaciğer sirozu ve kanserin en sık sebebidir. Karaciğer nakli yapılan her üç hastanın ikisinde sebep Hepatit B veya Hepatit C’dir. Günümüzde Hepatit B, sayısal olarak ve sonuçları bakımından ülkemiz için daha büyük bir sorundur. Karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri hastalarının yüzde 50’sinden Hepatit B, yüzde 25’inden ise Hepatit C sorumludur. Ancak Hepatit B’ye karşı aşılanma oranlarının artması sayesinde önümüzdeki yıllarda bu rakamların değişmesi beklenmektedir.”

– SGK’nın açıklaması sevindirdi

Prof. Dr. Aygen, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Hepatit C ilaçlarının geri ödeme kapsamına alınmasında son aşamaya gelindiğinin açıklanmasının hem hastalar hem de tedaviyle uğraşan hekimler için çok sevindirici bir gelişme olduğunu ifade etti.

Türkiye’de birçok yeni Hepatit ilacının kullanım ruhsatı olmasına rağmen, çok uzun süredir geri ödeme koşullarının yeniden düzenlenmesinin beklendiğini vurgulayan Prof. Dr. Aygen, şunları söyledi:

“Halen geçerli olan mevzuattaki tedaviler ise Hepatit C infeksiyonunu kontrol etmede yetersizdir. Özellikle daha önce defalarca tedavi alıp, bu tedavilere yanıt vermeyen ve karaciğer hastalığı ilerlemiş hastalarımızın yeni tedavi seçenekleri dışında tedavi şansı bulunmamaktadır. Henüz geri ödemenin hangi koşulları içereceği netleşmese de dünyanın kronik Hepatit C’de birincil kabul ettiği ve tedavideki başarı oranının yüksek olduğu ilaçların ülkemizde de kullanılabilmesi çok önemli bir sağlık sorununa çözüm getirecektir.”

Sempozyum, 2 gün boyunca devam edecek.

 

İlgili Diğer Haberler:

http://www.superhaber.biz/haber/ispartada-ulusal-viral-hepatit-sempozyumu-haberi-22183h.html

http://www.ispartahaber.com.tr/haber/ispartada-ulusal-viral-hepatit-sempozyumu-haberi-22183h.html

http://www.posta32.com/isparta-bu-sempozyuma-ev-sahipligi-yapiyor-13641h.htm

http://www.karar.com/isparta/yeni-ilaclar-karaciger-hastalarina-umut-olacak-147213

http://www.haberler.com/ulusal-viral-hepatit-sempozyumu-8498987-haberi/

http://www.haber7.com/isparta/1983113-ulusal-viral-hepatit-sempozyumu

http://www.memurlar.net/haber/588470/

http://beyazgazete.com/haber/2016/6/4/ulusal-viral-hepatit-sempozyumu-3317085.html

http://www.medyaradar.com/-ulusal-viral-hepatit-sempozyumu-haberi-290180

http://konhaber.com/haber-ulusal_viral_hepatit_sempozyumu-550951.html

http://www.timeturk.com/ulusal-viral-hepatit-sempozyumu/haber-162757

http://www.malatyaguncel.com/yeni-ilaclar-karaciger-hastalarina-umut-olacak-383003h.htm