Şifremi Unuttum

Sezaryen ve Antibiyotikte Avrupa Birincisiyiz

Sezaryen ve Antibiyotikte Avrupa Birincisiyiz

Sezaryen ve antibiyotikte Avrupa birincisiyiz

yylogo
15 Mayıs 2016

Meltem YILMAZ

Türkiye, antibiyotik tüketimi ve yüksek sezaryenle doğum oranında Avrupa’da ilk sırada. Uzmanlar, her iki konuda da başta hekimler olmak üzere hastaların bilinçlendirilmesi gerektiğinde hemfikir.

Sezaryen ve antibiyotikte Avrupa birincisiyiz

TÜRKİYE, antibiyotik kullanımı ve sezaryen yöntemiyle doğum oranlarında birçok ülkeyi katlıyor. Sağlık Bakanlığı, büyük sorun olarak gördüğü fazla miktarda antibiyotik kullanımı ve sezaryen doğum konusunda oranların düşürülmesi için çeşitli uygulamaları devreye sokuyor. Antibiyotiklerin reçetesiz satılması yasağı uygulamaya konulmuştu. Sağlık Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı torba yasa taslağında ise sezaryen doğum oranlarını azaltmak için normal doğumu teşvik sigortası getirilecek.

100 bebekten 51’i sezaryen

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yanlış ve fazla antibiyotik kullanımıyla ilgili 42 ülke arasında yaptığı değerlendirmede, Türkiye birinci sırada. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son oranlara göre Türkiye’de kişi başına düşen günlük antibiyotik tüketimi 42 birim. En az antibiyotik kullanan ülke ise 13 birimle Estonya. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, WHO’nun dirençli bakteri enfeksiyonları nedeniyle gerçekleşen ölümleri, ‘yüz yılın felaketi’ olarak değerlendirdiğini aktarıyor. Ergönül, “Yanlış antibiyotik kullanımı nedeniyle direnç gelişiyor ve kullanacak antibiyotik kalmıyor. Bu nedenle ölümlerde ne yazık ki birinci sıradayız. Nedeni ise bilgisizlik. Bu konuda hekimlerin bilgilendirilmesi gerekiyor” dedi. Sezaryen ile doğum konusundaki rakamlar ise çok çarpıcı. 2014’te 100 bebekten 51’i sezaryen ile doğdu. 10 yıl önce bu oran 100 bebekte 10’du. Hollanda’da bu oranın yüzde 7.7, İsveç’te ise yüzde 17. Dünya Sağlık Örgütü ise sezaryen oranının tüm doğumlar içinde yüzde 15’i geçmemesi gerektiğini açıkladı.

Kadın sancıdan korkuyor

Türkiye’de sezaryen ile doğumdaki bu artışı değerlendiren Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, “Anne adayları doğum sancısından, doktorlar ise sorumlu durumda kalmaktan korkuyor. ‘Doktor beni sezaryen yapmadı’ şeklindeki şikâyetler arttı. Bir hekim günde en fazla iki normal doğum gerçekleştirebilecekken performans sistemi ile günde 10 sezaryen yapabiliyor. Çünkü yaptıkları ameliyat ve baktıkları hasta sayısına göre ücret alıyorlar. Hastalar ise normal doğum konusunda bilinçsiz. Bu şartlar birleştiğinde sezaryen oranları artıyor’’ diye konuşuyor.