Şifremi Unuttum

Tarsus ve Yalvaç’ta Kuduz Paniği

Tarsus ve Yalvaç'ta Kuduz Paniği

Tarsus’ta kuduz paniği

DHA logo
08.04.2016
Tolunay DUMAN/TARSUS,(Mersin),(DHA)

MERSİN’in Tarsus İlçe Kaymakamı Bekir Atmaca, sahibini ısırdıktan sonra ölen av köpeğinde kuduz tespit edildiğini açıkladı.

Atmaca tarafından yapılan yazılı açıklamada, ilçeye bağlı Büyükköseblacı Mahallesi’nde ikamet eden M. A. K.’ye ait olan av köpeğinin V.K ve eşi Ü.K’yi ısırarak aynı gün müşahede altındayken ölmesinin ardından testlerin yapıldığı, kuduz tespitinin ardından da 5 mahallenin risk bölgesi ilan edildiği bilgisi yer aldı.

Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince alınan numunenin Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’ne gönderildiğinin belirtildiği açıklamanın devamında, ‘08.04.2016 tarihli laboratuvar teşhisi sonucu kuduz hastalığı çıktığı belirlenmiştir. Ölen köpeğin ısırdığı iki kişi İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından aşı programına alınmıştır. Büyükköesebalcı Mahallesi ile bu mahalleye komşu olan Akçakocalı, İbrişim, Karadirlik, Küçükkösebalcı Mahalleleri Kuduz risk bölgesi olarak belirlenmiş, olup uygun yerlere üzerine okunaklı şekilde ‘Kuduz Risk Bölgesi’ tabelaları yerleştirilmiştir. Tarsus Belediye Başkanlığı ve adı geçen muhtarlıklar tarafından kuduz risk bölgesindeki yaklaşık 200 adet tüm sahipli, sahipsiz köpek ve kedilerin toplanıp köpek bakımevine konulması, aşılanması, bakımevine önceden getirilen köpekler ile sonradan getirilen köpeklerin temasının engellenmesi, sonradan bakımevine getirilen kedi ve köpeklerin hastalık sönüşü yapılıp resmi olarak izin verilene kadar bakım evinden salınmaması sağlanmıştır’ ifadelerine yer verildi.

Aşılı olmaları şartıyla av köpekleri, çoban köpekleri ile sahipleri tarafından tasmayla dolaştırılan köpek ile kedilerin kuduz risk alanında dolaşmalarının yasaklandığı, Belediye Başkanlığı ve muhtarlıklar tarafından 1 hafta süreyle anonslar yapılması talimatının verildiği açıklandı. Kuduz vakası meydana gelen yerde iyotlu dezenfektanlarla dezenfeksiyon işlemlerinin yapıldığını kaydeden Atmaca, gerekli önlemlerin alındığını belirtti.

Yalvaç’ta 2 köye kuduz karantinası

vatan logo
09 Nisan 2016 Cumartesi

ISPARTA’nın Yalvaç İlçesi’nde iki köyde kuduz vakası tespit edilmesi üzerine karantina uygulaması başlatıldı. Kuduz vakasına rastlanan hayvanlar ise itlaf edildi.

Yalvaç’a bağlı Aşağı Kaşıkara Köyü sakinlerinden birine ait köpeğin ağzından salya geldiğini gören köylüler, hayvanı kendi imkanlarıyla itlaf etti. Sonrasında yapılan ihbar üzerine köye gelen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri, hayvandan aldıkları numuneyi Konya Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderdi. Yapılan analiz sonucunda kuduz virüsüne rastlanması üzerine köyde karantina uygulaması başlatıldı.

TİLKİDEN KÖPEĞE KUDUZ BULAŞTI

İlçe merkezine 6 kilometre uzaklıktaki Sücüllü Köyü’nde ise tilki ile dalaşan köpeğin kuduz virüsü kaptığı, sonrasında köydeki iki köpeğe de virüsü bulaştırdığı belirlendi. Bu gelişme üzerine aşılama çalışmaları başlatılan köy de karantinaya alındı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Elmacı, tilkilerde görülen kuduzun önlenmesi amacıyla bakanlığın havadan ilaçlı et bırakarak aşılama yaptığını söyledi. Kuduzun insandan hayvana, hayvandan da insana bulaşabildiğini anlatan Osman Elmacı, “Kuduz viral ve sinir sistemine yerleşen bir hastalıktır. Tedavisi yoktur. Alınabilecek tek önlem kuduza karşı aşılanmaktır. Fakat yabani hayatta yaşayan tilki, kurt, yarasa, kemirgenler gibi yabani hayvanlar kuduzun yayılmasında önemli yer almaktadır. İlçemizde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar bahar ve yaz aylarında meraya çıkmaktadır. Kuduz bir tilki hastalığın etkisi ile insan, kedi, köpek, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara saldırarak hastalığı bulaştırabilmektedir” dedi.

Bakanlığın yabani hayatta yaşayan özellikle tilkilerin aşılanması için kuduza karşı oral aşılama projesi başlattığını kaydeden Müdür Elmacı, şöyle dedi:

“Aşılama zaman zaman vakaların görüldüğü bölgelerde uygulanmaktadır. Aşılar uçak ile havadan atılmaktadır. 1 kilometre alana 18- 20 aşı atımı yapılır. Bu aşılar, kare şeklinde ve 20 gram ağırlığında çikolata görünümünde, balık ve hayvan yemi ile parafin ve yağdan yapılmış yemin içerisine yerleştirilmiştir. Aşı plastik bir kapsülün içinde alüminyum folyo ile kaplanmış şekilde yemin tam ortasında yer almaktadır. Tilkilerin yemi tüketmesi ile birlikte yemin içerisinde kapsülün parçalanması sonucu ağız yolu ile tilkilerin aşılanması hedeflenmektedir. Tilkiler bu yemlerden bir adet tüketmesi ile birlikte kanlarında yeterli düzeyde antikor oluşması sağlanarak kuduza karşı bağışıklık kazanmış olurlar. Yemin içindeki aşı canlı aşı olup insanların da tüketmesi veya temas etmesi ya da yemin içerindeki aşı ihtiva eden kapsülü patlatarak sıçratması sonucu kuduz hastalığına yakalanma ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle aşılama yapılan alanlarda halkımızın dikkatli olması elle temas edilmesi halinde ellerin bol sabunlu su ile yıkanması gerekmektedir. Ayrıca çocuklarını bu bölgeden uzak tutulması köpeklerin bir hafta serbest bırakılmaması gerekmektedir.”