Şifremi Unuttum

Yeni Hepatit C İlacı SGK Kapsamına Alınsın, Anneler Ölmesin!

Yeni Hepatit C İlacı SGK Kapsamına Alınsın, Anneler Ölmesin!

Yeni Hepatit C ilacı SGK kapsamına alınsın, anneler ölmesin!

Yeni Hepatit C ilacı SGK kapsamına alınsın, anneler ölmesin!

zaman_logo
CİHAT ÜNAL – ANTALYA

20 Ocak 2016, Çarşamba

Türkiye’de Hepatit C hastaları tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamına alınması beklenen yeni nesil ilaç için, internet üzerinden imza kampanyası başlatıldı. Mevcut Hepatit C ilacına göre tedavisi süresi 4’te bir olan ilaç, hastalarda tam tedavi sağlıyor.

Dünyada 160 milyon kişide kronik olarak bulunan ve her yıl 350 bin kişinin ölümüne yol açan Hepatit C, Türkiye’de ise 90 bin kişide kronik olarak görülüyor. Şuanda SGK tarafından geri ödeme kapsamında olan ilaçla Hepatit C hastalığı yüzde 40 oranında tedavi edilebiliyor. Yan etkisi fazla olan ilaçta tedavi süreci ise bir yıl olarak planlanıyor. Ancak geçen yıllarda ilaç firmaları tarafından geliştirilen ilaçla, bu süre 3 ay olarak hesaplanıyor. ABD ve AB’de kullanılan ilacın maliyeti 100 bin lirayı aşarken Türkiye’de SGK tarafından henüz geri ödeme listesine alınmadı.

Türkiye’de Hepatit C hastaları, ilacın geri ödemeye alınacağı zamanı merakla beklemeye devam ediyor. Bazı hastalar ise www.change.org isimli internet sitesinde imza kampanyası başlattı. Kampanyalardan‘İlacımız artık SGK kapsamında olsun, annem ve annem gibi tüm Hepatit C’li hastalar kurtulsun’ başlıklı olanı dikkat çekti. Adana’dan Elif Salık isimli bir kullanıcı tarafından başlatılan imza kampanyasında şu ifadelere yer verildi: “Annemin diş tedavisi sonrasında Hepatit C tanısı konuldu. Bir yıllık ribavirin ve interferon tedavisi sonrasında tekrar hastalığı nüksetti. Tedavimizde Harvoni tablet almamız gerekiyor fakat 3 aylık tedavisi 120 bini geçiyor ve maddi imkanlarımız buna el vermiyor. SGK geri ödemeyi beklerken günler ve zaman geçiyor ama canım annem için hiçbir şeyi değiştiremediğimizi farkettim. Bir imza da siz atın; umuduma, umut olun..”

Sitede yeterli imza toplanması durumunda konu Sağlık Bakanlığı’na ulaştırılacak.

(CİHAN)