Şifremi Unuttum

Türkiye Hepatit A Aşısı Üretecek

Türkiye Hepatit A aşısı üretecek


Anadolu Ajansı

türkiye-hepatit-a-aşısı-üre.jpg

Sağlık Bakanlığı, hepatit A aşısında alım garantisi vererek üretim için harekete geçti. Bakanlık, Türkiye’de fabrika kurarak yerli bir firmayla işbirliği içinde üretim yapacak şirkete 7 yıl alım garantisi verecek.

İlaç ve tıbbi cihazların Türkiye’de üretilmesi için yatırımcılara çeşitli kolaylıklar getiren Sağlık Bakanlığı, hepatit A aşısı için kolları sıvadı.

Bakanlık, Türkiye’de fabrika kurarak yerli bir firmayla işbirliği içinde üretime geçecek şirkete 7 yıl alım garantisi verecek.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, sağlık alanında hem tedavi, hem tarama hem de tanı aşamasında kullanılan ürünlerde ciddi tüketim gerçekleştirildiğini belirtti.

Yürütülecek çalışmalarla yerli sanayinin önünün açılacağını bildiren Gümüş, “İlaç ve tıbbi cihazda yerel üreticinin yolunun açılması, teşvik sağlanması, teknik yöntemlerle finans garantileri ve uzun dönem alım teminatı verilmesi sağlanacak. Üretimin yerli işletmelerle yapılamaması durumunda yabancı ürünün mutlaka Türkiye’de, yerli bir şirketle işbirliği yapılarak üretilmesinin teşvik edilmesi için çalışma yapılacak” ifadesini kullandı.

Gümüş, ayrıca yatırımcılara vergi indirimlerinin de söz konusu olacağını kaydetti.

“YENİ YILIN İLK ÜRÜNÜ HEPATİT A AŞISI OLACAK”

Yerli üretimin teşvik edilmesine yönelik çalışmanın aşı ile başlatılacağını belirten Gümüş, “Yeni yılda yerel üretime ilişkin faaliyeti aşı çalışması ile başlattık. Hepatit A aşısının üretimi, alım garantisi ile hayata geçirilecek. Bunun alt yapısı hazırlanıyor. Uluslararası bir firma veya firmaların, Türkiye’deki firmalarla işbirliği yaparak üretim yapmaları teşvik edilecek” dedi.

Gümüş, projenin kapsamıyla ilgili de “Türkiye’de fabrika kurmak kaydıyla, 7 yıl alım garantisiyle Hepatit A’nın Türkiye’de üretilmesini sağlayacağız. Muhtemelen yabancı bir firma Türkiye’deki yerli bir firmayla işbirliği yaparak bunu gerçekleştirecek” bilgisini aktardı.