Şifremi Unuttum

Aşı Ol, Hijyene Dikkat Et

Aşı ol, hijyene dikkat et


GÜL KİREKLO

10.1.2016

Halkın ‘Domuz Gribi’ olarak bildiği H1N1 virüsü mevsimsel gribe dönüşse de öldürücü olabiliyor. Uzmanlar: Virüsün 3 gün üzerinde kalabildiği kağıt paralara dikkat! Elinizi bol bol yıkayın

Halk arasında ‘domuz gribi’ denilen H1N1 virüsü mevsimsel gribe dönüşse de ağır kronik hastalar, çocuklar ve hamileler de öldürücü olabiliyor. Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve ve Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, H1N1 virüsünün soğuk havada dış şartlarda canlı kalma olasılığının çok yüksek olduğunu belirterek “Elde ve ciltte 20-25 dakika, metal yüzeylerde birkaç saat, kağıt para üzerinde 3 güne kadar canlı kalabilir. Bu nedenle kişisel hijyen çok önemli. Sık el yıkamak alınabilecek en büyük önlemlerden birtanesi. Gribe yakalanmış kişiler mutlaka maske takmalılar” dedi.

‘TEHDİT YOK’

Kara, mevsimsel grip vakaları incelendiğinde rakamların geçen seneye göre büyük bir artış göstermediğine dikkat çekerek “Tehdit söz konusu değil” dedi ancak aşının gerekliliğine de vurgu yaptı. Kara, “Türkiye’de aşılanma oranı o kadar düşük ki. Risk grubundaki 25 kalp, şeker ve akciğer hastasından sadece biri aşısını yaptırıyor. Türkiye’de aşılanması gereken 20 milyon kişi var. Ancak sadece 2 milyon kişi aşı yaptırmış” dedi.

KRİTİK ATEŞ 39 VE ÜSTÜ

Marmara Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Bakır:
Ocak’ta hastalık pik yapıyor. 39 derece ve üzerinde yüksek ateş, çok ağır halsizlik ve şiddetli baş ağrısı varsa mutlaka hastaneye gidilmeli. Mutlaka aşı olunmalı. Aşının koruyuculuğu yüzde 50-60. Hastalığın etkisi göze altındığında bu oran çok önemli.

AŞI ŞART

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy:
Paniğe gerek yok. Bu hastalığın faili belli. Virüs. Özel bir mikrop tipi. Solunum yolu ile bulaşıyor.Damlacıklarla yayılıyor. Aşımızı olmuşsak H1N1 virüsüne karşı bağışık durumdayızdır. Ya da hastalanarak bağışık hale geliriz. Grip sezonu başlamadan önce mutlaka aşı olmak gerekir. Çünkü aşı iki hafta sonra bağışılıklık güvencesi verebilir. Yine de aşınızı yaptırmamışsanız aşı olun.

MASKE TAKIN

Memorial Şişli Hastanesi Klinik Laboratuvarlar Koordinatörü ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kenan Keskin:
Ellerinizi sık sık, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra sabunla yıkayın. Estetik ve toplumsal kaygılar nedeniyle maske takmaktan çekinmeyin. Yeterli sıvı almaya (günde 2-2,5 litre) özen gösterin. Bol vitamin ve mineral içeren sebze ve meyveleri tüketin.Toplu taşıma araçları, kapı kolları ve telefonlar bulaşımın hızlı olduğu alanlardır. Ellerinizi ve kıyafetlerini dezenfekte edin.