Şifremi Unuttum

SGK’dan Antibiyotik Projesi

SGK’dan antibiyotik projesi


29.11.2015

Türkiye’nin antibiyotik kullanımı açısından Avrupa’da birinci olması, SGK’yı harekete geçirdi. SGK ‘Bilinçli Antibiyotik Projesi’yle halkı bilgilendirecek.

SGK’dan antibiyotik projesi

 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ülkemiz antibiyotik kullanımı açısından Avrupa’da 40 ülke arasında ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de her geçen gün bilinçsiz antibiyotik ilacı kullanımı hem sağlığımızı hem de paramızı almaya devam ediyor. Bununla ilgili olarak yeni bir proje hazırlayan SGK Ankara İl Müdürlüğü bilinçli Antibiyotik projesini başlatmak için kolları sıvadı. Avrupa Birliği projeleri kapsamında bin proje arasında 16’ıncı olan ‘Bilinçli Antibiyotik Projesi’ toplumda antibiyotik kullanımının her hastalıkta işe yaramadığı konusunda bilinçlendirme çalışması yapacak.

YÜZDE 80 VİRÜSLÜ

SGK verilerine göre birinci basamak tedavi hizmetlerinde yazılan reçetelerin yaklaşık yüzde 80’i solunum yolları enfeksiyonları için düzenlendiği görüldü. Proje hakkında bilgi veren SGK Ankara İl Müdürü İsmail Sevinç, antibiyotik ilaçlarının virüslü hastalıklara etkisi olmadığını sadece bakterilerin neden olduğu hastalıklarda işe yaradığını belirterek “Antibiyotik ilaçlarını gereksiz kullanımı sonucu vücudun direnç oluşumuna neden olmaktadır. Direnç oluşumu neticesinde antibiyotiğe ihtiyaç duyulduğunda kullanılan antibiyotiklerden istediğimiz etkiyi alamamaktayız” diye konuştu.

ORTAK ARAŞTIRMA

Sevinç şöyle konuştu: Proje kapsamında Türkiye, Hollanda,  İsveç ve Almanya ‘da odak grup çalışmaları yapılarak hem ülkemizdeki antibiyotik kullanımındaki davranış biçimleri; hem de yurt  dışında yaşayan Türklerin davranış biçimleri incelenecek.

Çalışmanın mimarları

SGK Ankara İl Müdürü İsmail Sevinç, projenin içinde Almanya’dan Chemnitz University of Technology, Hollanda’dan Maastricht University ve İsveç’ten Uppsala University ve birçok yerli kurumun olduğunu söyledi.