Şifremi Unuttum

Yeni Nesil İlaçlarla Hepatit C Tedavisi Oldu Tamamen Kurtuldu

Yeni nesil ilaçlarla Hepatit C tedavisi oldu tamamen kurtuldu


İHA

24 Ekim 2015

10 yıldır hepatit ile mücadele eden 61 yaşındaki kadın, yeni üretilen ilaçlarla sağlığına kavuştu. SGK’nın karşılamadığı ilaçların toplam maliyeti 100 bin lira.

61 yaşındaki Nehriman Balcı Uzuntuna, 10 yıl önce ateş ve kaşıntı şikayeti ile hastaneye kaldırıldı. Uzun süre rahatsızlığına teşhis konulamadı. Yapılan tetkikler sonrasında hastalığının hepatit C olduğu söylendi. Nehriman Balcı Uzuntuna, 10 yılın ardından yeni üretilen ilaçlarla sağlığına kavuştu.


“YENİ İLAÇLARI 6 AY KULLANDIM ŞİMDİ TESTLERİM HEP NEGATİF ÇIKIYOR”

Yaşadıklarını anlatan Uzuntuna, “Bana dediler ki hepatit C olmuşsun. Hepatitin ne olduğunu bile bilmiyordum. Nereden bulaştığını da bilmiyorum. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne geldik. Tedaviye başlandı. Sonuç vermedi. İkinci defa aynı ilaçlarla tekrar tedaviye başlandı. Onun da çok ağır yan etkileri oldu. Vücudumda döküntüler oluştu. Daha sonra yeni ilaçlardan bahsettiler. 6 ay kullandım. Hiçbir yan etki yaşamadım. Allah’a şükürler olsun şu anda hepatit ortadan kalkmış. Tamamen silinmiş. 3 ayda bir tahlil oluyorum, hep negatif çıkıyor. Benim ilaçlarım ücretsizdi, inşallah devletimiz verir de başkaları da tedavi olur da düzelirler” dedi.

YENİ NESİL HEPATİT C İLAÇLARIYLA TEDAVİ OLDULAR

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nce (KLİMİK) İstanbul’da düzenlenen ‘Olgular Eşliğinde Yeni İlaçlarla HCV Tedavisi Deneyimi Sempozyumu’nda sadece Nehriman Balcı Uzuntuna değil, daha önce mevcut tedavilere cevap vermemiş ama yeni nesil hepatit C ilaçları ile tedavi olmuş hastalar masaya yatırıldı. KLİMİK Derneği Hepatit Çalışma Grubu üyesi ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Sıla Akhan; Nehriman Balcı Uzuntuna’nın 2006 yılından bu yana hastası olduğunu belirterek, “Birkaç kez tedavi denendi başarısız oldu. Arada geçen zaman içinde sürekli takipteyiz. Yaptığımız ikinci biyopside hastalığın ilerlediğini gördük. Bu hastada yeni ilaçları deneyelim diye erken erişim programına başvurduk. Şartları uydu. İlaçları ücretsiz alabildik. Hepatit C için büyük avantaj yeni geliştirilen ilaçlardır. Bu ilaçlar henüz S”GK tarafından geri ödemeye girmediği için henüz ülkemizde ancak ücretini vererek alan hastalar kullanabilmektedir. Maliyeti çok yüksek olduğu için sınırlı sayıda hasta alabilmektedir. Bizim toplantımızda üç yeni ilaç grubu ile tedavi edilmiş hasta deneyimleri paylaşıldı. Bu hastalara ya erken erişim programı ya da klinik araştırmalar doğrultusunda elde edilmiş ilaçlar verilmiştir. Bu şekilde elde edilen deneyim paylaşıldı” diye konuştu.

HEPATİT C’Yİ TARİHE GÖMEN İLAÇLARIN MALİYETİ 100 BİN LİRA

Prof. Dr. Sıla Akhan bu hasta şanslı olsa da, yeni ilaçları bekleyen çok sayıda hasta olduğunu kaydederek, “Hastamız 6 aylık bir tedavi gördü. İleri olduğu için, şimdi tam kür içinde. Yani tamamen iyileşti. Siroz başlangıcındaydı artık iyileştiği için siroz ilerlemez zaten. Onun hayatını kısıtlayacak bir şey olmaz. Son derece rahat geçirebilir bu dönemi. Bu şekilde tedaviye cevap vermeyen hasta grubu birikmiş durumda. Onlara yapabileceğimiz başka bir tedavi yok, bu ilaçları bekliyoruz. Bunlar hayatla ölüm arasında kalan hastalar. İlacın maliyeti 100 bin TL ve devletin geri ödeme kapsamına alması için bekliyoruz. Aslında hepatit C için heyecanlı bir dönemdeyiz. Yeni ilaçlarla tedavi yüzde 90’ları geçmiştir. Ama henüz geri ödemeye girmediği için ancak parası olan hastalar kendileri alarak tedavi oluyorlar. Bu ilaçlarla tedavi 3 aya da kısaldı. 1 yıl değil, 3 ay. Üstelik ilaçların hiçbir yan etkisi yok. İnanılmaz yan etkisi olan ilaçlardı bunlar. Zor kullanıyordu hastalar” ifadesini kullandı.

NAKİL OLMADAN KURTULMAK ÇOK ÖNEMLİ

Prof. Dr. Akhan, kronik hepatit C infeksiyonu olan, özellikle de sirotik olan ilerlemiş ve karaciğer nakline ihtiyaç duyan hastaların biran önce bu tedavi olanağından yararlanması gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nakil gibi son derece maddi manevi zor işlemler yapılmadan hastanın bu infeksiyondan kurtulması çok önemlidir. Çünkü eğer tedavi edilmeden nakil gerçekleşmek zorunda kalırsa hastada yine karaciğerinde enfeksiyon tekrar edecektir. Bütün maliyeti çok daha artıracaktır. Hastaların hiçbir şikayetlerinin olmaması en çok yanıltan konulardan biridir. Karaciğer siroz aşamasına kadar ki bu süreç 20-30 yıllık bir süreçtir, hastada bir şikayete yol açmaz. Hastaların defalarca başka sebeplerle kan vermiş olması hepatit ile ilgili testler istenmediyse kronik hepatitin olduğu anlaşılamaz. Ailesinde hepatit olanlar mutlaka yaptırmalıdır. Sağlık personeli, laboratuvar, diyaliz gibi kan ve ürünleri ile sık temasta olanlar, şüpheli cinsel ilişkisi olanlar mutlaka yaptırmalıdır.’’

 

İlgili Diğer Haberler: