Şifremi Unuttum

Mahkeme Tek Doz Kızamık Aşısı İçin Kararını Verdi


4 Ekim 2015 Pazar

2 doz yapılması gereken kızamık aşısının tek doz yapılması sonucu SSPE’ye yakalanan bir çocuğun ailesi, Sağlık Bakanlığı’na tazminat davası açtı. Mahkeme aileye 40 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi

SSPE, Tek doz kızamık aşısı, Sağlık Bakanlığı kusurlu bulundu!

Hayati ARIGAN / GAZETE HABERTÜRK

Sağlık Bakanlığı, 1987-1998 yılları arasında kızamık aşısını çift dozdan tek doza düşürdü. Bunun, kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığı olan SSPE’nin (Subakut Sklerozan Panensefalit) görülme oranını artırdığı iddia edildi. Binin üzerinde çocuk, tedavisi olmayan bu hastalığa yakalandı. Aşı tekrar 2 doza çıkarıldı. 2000 yılında doğan A.Ş.’ye de sağlık merkezinde ‘ihmal sonucu’ tek doz kızamık aşısı yapıldı. İlkokul birinci sınıfa başladığında çocukta SSPE hastalığı ortaya çıktı. Aile, avukatları Esra Deniz aracılı- ğıyla 8 yıl önce Sağlık Bakanlığı’na karşı 5 bin TL maddi, 35 bin TL manevi tazminat davası açtı. A.Ş.’nin aşı kartını inceleyen mahkeme, kartta ikinci doz aşı yapılmadığı görüldüğü halde sağlık personelinin aileyi uyarmadığını belirledi. Mahkeme, bakanlığın 40 bin TL tazminatı yasal faiziyle ödemesine karar verdi. Karar, Danıştay tarafından da onandı.Avukat Esra Deniz “Bugüne kadar açılan 50 kadar dava reddedilmişti. Bu dava, onların da önünü tekrar açtı” dedi.

SSPE NEDİR?

Tedavisi olmayan bu hastalığa, beyne yerleşen kızamık virüsü neden oluyor. Virüs, vücutta kızamık hastalığının görülmesinden sonraki 10 yıl içinde tekrar aktif hale geçiyor. Hastalarda sırasıyla spastiklik, koma ve 6-12 ay içinde ölümle sonuçlanan beyin işlevi kaybı görülebiliyor.