Şifremi Unuttum

Hastalar Klimatizasyon Sistemiyle Korunuyor


Hastalar Klimatizasyon Sistemiyle Korunuyor


7 Eylül 2015 – 11:18

IHA

Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne mikroorganizmaları etkisiz hale getirecek klimatizasyon ve havalandırma sistemi kuruldu.

Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin toplam yatan hasta kapasitesinin yüzde 60’ına hizmet veren E Blok binasında yatan hastalar, İzmir’in sıcağından ve hava yoluyla bulaşan mikroorganizmalardan verimlilik değeri en yüksek düzeyde çalışan özel klimatizasyon sistemi ile korunuyor.

“MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK”

Hastanenin Mühendislik, Enfeksiyon Kontrol Komitesi ve sağlık Otelciliği Birimlerinin ortak çalışmalarıyla bir ayda hizmete giren klima sistemi hakkında konuşan Mühendislik Birimi Sorumlusu İsmail Kalaycı, “Kurmuş olduğumuz indirek klimatizasyon sistemi COP değeri en yüksek sistemde düşünülüp kaset tip, dört yöne üflemeli ve her kat için bağımsız DC invanterlidir” dedi. Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Dr. Güneş Şenol da, “Havalandırma ve klimatizasyon sistemleri hasta hizmeti verilen alanlarda enfeksiyon kontrolü açısından ayrı bir öneme sahiptir. Hava bazı mikroorganizmaların hastalardan diğer insanlara geçmesi için ana yolu oluşturur. Temel prensip olarak içinde bulaştırıcı mikroorganizma bulunan havanın diğer insanların solumasına fırsat vermeden ortamdan uzaklaştırılması veya bu mikroorganizmaların etkisiz hale getirilerek hastalık bulaşmasının önlenmesi gerekir. Her iki yöntem ayrı ayrı veya birlikte ortak bir planlama yapılarak kullanılabilir. Her koşulda bu sistemlerin kurulum ve sürdürülebilirlik maliyetleri çok yüksektir. Ciddi bir alt yapı ve mühendislik çalışması gerektirirler. Hastanemizde kurulan tüm iklimlendirme sistemleri bu prensipler göz önüne alınarak yapılandırılmıştır” diye konuştu.

Hastane Yöneticisi Uzm. Dr. Enver Yalnız ise şunları söyledi: “E Blok hizmet binamız 24 saat çalışabilir durumda, soğutma ve gerektiğinde ısıtma sağlayacak yüksek kalitede klimatizasyon sistemi ile hizmet vermeye başlamıştır. Aynı zamanda hasta yoğunluğu oldukça fazla olan beş katlı binamızda ikinci hasta asansörü yapım çalışmalarına da başlanmış olup yakın zamanda hizmete girecektir.”