Doğrulama için verilen süre doldu. Lütfen yenileyin.

Şifremi Unuttum

Bir Uçakta En Çok Bakteri Nerede?

Bir uçakta en çok bakteri nerede?


Cuma, 04 Eylül 2015 19:51

Yapılan bir çalışma uçaktaki en az bakteri üretimi görülen noktanın tuvalet kilidi olduğunu gösterdi.

Travelmath tarafından yayınlanan bir çalışma, uçakta hijyen bakımından en riskli noktanın tuvaletler olmadığını gösterdi.

Mikrobiyologların uçağın çeşitli noktalarından aldığı örneklerin değerlendirildiği çalışmada, iki büyük havayolu şirketinin 5 ayrı havaalanındaki 4 uçuşundan örnekler kullanıldı.

Tuvaletlerdeki sifon düğmelerinde her inç kareye 265 CFU (bakteri sayısı) düştüğü görüldü. Şaşırtıcı olan ise, koltukların arkasında yer alan tepsi tablolarında 2,155 CFU ile sifon düğmelerinden 8 kat fazla bakteriye rastlanmasıydı.

Uçuş aralarında tuvaletlerin düzenli temizlenmesinin bu sonuca yol açtığı düşünülüyor.

EN HİJYENİK NOKTA DA ŞAŞIRTTI

Çalışmada başüstündeki havalandırma düğmesinin de 285 CFU ile tuvaletten daha az hijyenik olduğu görüldü.

Uçaktaki tuvalet kilidi de 70 CFU değeri ile en hijyenik görünen noktalardan biri;

ABD’deki Ulusal Bilim Derneği de, ev tuvaletlerindeki klozetlerin ortalama değerin ise 172 CFU olduğunu gösteren bir çalışmayı yayınlamıştı.

 


It’s not the toilet, the seatbelt buckle or the overhead air vent: Scientists reveal the dirtiest surface on a plane


By CHRIS KITCHING FOR MAILONLINE

PUBLISHED: 08:52 GMT, 5 September 2015 | UPDATED: 11:58 GMT, 5 September 2015

  • Tray tables were found to be the least hygienic surfaces on a plane

  • They had more bacterial than toilet flush buttons and seatbelt buckles

  • Drinking fountain buttons were the dirtiest surfaces at the airport

Germophobes may want to scrub their tray tables before they tuck into a meal or rest their head the next time they’re on a plane.

Research has revealed that they are the dirtiest surfaces on a plane – with more germs being found on tray tables than toilets and seatbelt buckles combined.

Those were the findings of a microbiologist, who swabbed various surfaces that are repeatedly touched or handled by travellers to reveal the dirtiest places at the airport and on the plane.

Passengers should wipe down their tray tables when they board and never let their food touch the surface 

Passengers should wipe down their tray tables when they board and never let their food touch the surface

A microbiologist collected samples at five unnamed airports and on four planes (the airlines were not identified) in research conducted by Travelmath, an online trip calculator.

The samples were sent to a lab to estimate the total bacteria population per square inch. The values, in colony-forming units (CFU), are the median of the tests.

The study found tray tables have 2,155 CFU per square inch, far more than the lavatory flush button (265 CFU), overhead air vent (285 CFU) and seatbelt buckle (230 CFU).