Şifremi Unuttum

Çin Şimdi de Sivrisinek Fabrikası Kurdu


Anadolu Ajansı

sivrisinek2.jpg

 

Çin’de  bir bilim parkında kurulan fabrikada dang hummasıyla mücadele için özel bir bakteri taşıyan erkek sivrisinek yetiştiriliyor. Dang hummasına dişi sivrisinekler neden oluyor. Fabrikada yetiştirilen erkek sivirisineklerin işlevi ise, dişi sivrisinekleri ortadan kaldırmak.

China Daily gazetesinin haberine göre, ülkenin güneyindeki Guangdong eyaletindeki bir bilim parkında kurulan fabrika, haftada yaklaşık 10 milyon erkek sivrisinek yetiştiriyor. Bu sineklere, genellikle böceklerde görülen “wolbachia” bakterisi enjekte ediliyor.

Daha sonra bakteriyi taşıyan erkek sivrisinekler, 3 kilometrekarelik Şazay Adası’na salıveriliyor. Fabrikadan çıkan erkek sivrisineklerle çiftleşen dişiler, bakteri nedeniyle kısırlaşıyor.

Yöntem, belirli bir sürede bölgedeki sivrisinek sayısının önemli oranda azalmasını sağlıyor.

Sun Yat-sen Üniversitesi Mikrobiyoloji Üniversitesi’nden Şi Cıyong, ilk grup erkek sivrisineğin 12 Mart’ta adaya salıverildiğini açıkladı. Şi, bakteri taşıyan ve yaklaşık 2 hafta ömre sahip sivrisineklerin düzenli aralıklarla salıverilmesi sonucu adanın bazı kesimlerindeki sivrisinek sayısında yüzde 90 oranında düşüş sağlandığını belirtti.

“Sivrisinek fabrikasında” Çin ve ABD’deki üniversitelerden araştırmacıların yanı sıra Çin Hastalık Kontrol Merkezi ve Guangcou Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden uzmanlar da görev yapıyor.

46 BİN KİŞİ DENG HUMMASINA YAKALANDI

Çin’de geçen yıl büyük bir kısmı Guangdong eyaletinde olmak üzere yaklaşık 46 bin kişiyedang humması teşhisi konulmuştu. Vakalardan 35 binine eyalet başkenti Guangcou’da rastlanmıştı. Dişi sivrisinekler tarafından bulaştırılan, ateş ve eklem ağrısı gibi belirtilere neden olan hastalık 5 kişinin ölümüne neden olmuştu.