Şifremi Unuttum

28 Temmuz 2015 Dünya Hepatit Günü Sokak Etkinliği Yapıldı


Hepatit’e Dikkat Çekmek İçin Sokakta Dans Ettiler

28 Temmuz 2015 15:25

Şişli’de 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla hepatite dikkat çekmek amacıyla Anadolu Ateşi Kıvılcım Dans Grubu tarafından gerçekleştirilen dans gösterisi renkli görüntüler oluşturdu.

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle Anadolu Ateşi Kıvılcım Dans Grubu, Şişli Cumhuriyet Caddesi üzerinde “Hepatit İçin Sokakta dans” gösterisi düzenledi. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği “Hepatitten korun ve aşılan” sloganıyla hepatite dikkat çekilen etkinlikte yapılan dans gösterisi renkli görüntüler oluştururken, izleyenler tarafından da büyük ilgi gördü.

“TÜRKİYE’DE 3.5 MİLYON HEPATİT B TAŞIYICISI VAR”
Türkiye’de yaklaşık 3.5 milyon Hepatit B virüs taşıyıcısı bulunduğunu ifade eden Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Aygen, “Bu enfeksiyonun görülme oranı risk gruplarında yüksek olup, yüzde 20’lere kadar yükselmektedir. Ülkemizde yaygın aşılamaya paralel olarak hepatit B virüs enfeksiyonunun sıklığı çocukluk döneminde azalmış olmakla beraber, genç erişkin ve erişkin yaş grubunda aynı durum söz konusu değildir. Dolayısıyla hepatit B virüsünün ülkemiz için halen güncelliğini ve önemini yitirmeyen bir enfeksiyon olduğunu belirtmek gerekir” diye konuştu.

Prof. Dr. Bilgehan Aygen
, Hepatit B için testi pozitif çıkan kişilerin sadece taşıyıcı olabildikleri gibi kronik karaciğer hastası, siroz veya karaciğer kanseri de olabileceklerini söyledi.  Aygen, “Bu kişiler virüsü kan yolu, daha nadir olarak cinsel ilişki ile diğer kişilere bulaştırabilirler. Virüsü taşıyan kişi gebe ise bebeğine de bulaş söz konusu olabilir. Testi pozitif olanların ise başka kişilere virüsü bulaştırmaması için bulaş yolları hakkında bilgilendirilmeleri yapılıp, gerekli koruyucu önlemleri almaları sağlanmalıdır. Bu kişilerin kan bağışında bulunmamaları, kişisel malzemelerini (traş malzemeleri, diş fırçaları, tırnak makası gibi delici-kesici aletler) ortak kullanmamaları ve cinsel ilişkide koruyucu önlemleri almaları gerekir” dedi.

Etkinlikte vatandaşlara bilgilendirici broşürler dağıtıldı.