Şifremi Unuttum

New Jersey ve New York’ta 21 Günlük Karantina

New Jersey ve New York’ta 21 günlük karantina

25.10.2014 09:31

Gine’de dönen ABD’li Doktor Craig Spencer’ın ebola virüsü taşıdığının açıklanmasından ardından, ABD’nin New York ve New Jersey eyaletlerindeki yetkililer, Batı Afrika ülkelerinden gelen ve virüs taşıyan kişilerle temasta bulunan hava yolu yolcuları için 21 günlük zorunlu karantina kararı aldı.

Spencer, ABD’de ebola teşhisi konan dördüncü, New York’ta ilk kişi oldu.  New York Valisi Andrew Cuomo ve New Jersey Valisi Chris Christie, Spencer’ın New York’ta, bir kafeye, lokantaya gittiği, bowling oynadığı ve metro ile yolculuk yaptığının, dolayısı ile binlerce New Yorklu ile aynı ortamlarda bulunduğu göz önüne alınarak zorunlu karantina kararı aldıklarını açıkladı. Cuomo ve Christie, federal bir kurum olan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin, virüsü taşıyan kişilerle temasta bulunanların karantinaya alınmadan 21 gün boyunca gözlem altında tutulmaları uygulamasını yeterli bulmadıklarını açıkladı.

New York Sağlık Müdürü Vekili Dr. Howard Zucker da Batı Afrika ülkelerinden Sierra Leone, Gine ile Liberya’dan gelen ve bu ülkelerde tedavi çalışmalarına katılan sağlık çalışanlarının otomatik olarak zorunlu karantina altına alınacaklarını söyledi.

New York Valisi Andrew Cuomo, Sierra Leone, Gine ve Liberya’dan gelen yolcuların havalimanlarında buralardaki temaslarına ilişkin sorgulanacaklarını belirtti.

Cuomo ve Christie, zorunlu karantinaya tutulması öngörülen kişilerin, bu eyaletler sınırları içinde yağıyorlarsa evlerinde, başka eyaletlerde yaşıyorlarsa bir sağlık kurumunda karantina altında kalacaklarını belirtti. Zorunlu karantina süresinin 21 gün olması, virüsün 21 günlük kuluçka döneminden sonra kendisini göstermeye başlamasından kaynaklanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Ebola salgını çoğunluğu Gine, Liberya ve Sierra Leone’de olmak üzere yaklaşık 5 bin kişinin ölümüne yol açtı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK),  geçtiğimiz haftalarda Batı Afrika’da baş gösteren Ebola salgınının, uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini belirtmiş ve hastalığını yarattığı krizle mücadelede tüm ülkeleri yardıma çağırmış, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da, Ebola virüsü ile mücadele etmek için 1 milyar dolar gerektiğini belirtmişti.