Şifremi Unuttum

AIDS Paniğinde Eldiven İsyanı

AIDS paniğinde eldiven isyanı

Giriş tarihi : 16.08.2014 20.14 Güncelleme : 20.16

Yeni Asır’ın ortaya çıkardığı Ege Üniversitesi (EÜ) Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Servisi’nde yaşanan AIDS skandalına son olarak personelin “eldiven” isyanı damgasını vurdu. AIDS hastasına yaptığı iğneyi yanlışlıkla kendi eline batıran hemşire H.M, bu tür olaylara karşı zırhlı eldiven giyilmesi gerektiğini belirterek, “Tasarruf tedbirleri nedeniyle biz bırakın zırhlı eldiveni normal eldiven bile bulamıyoruz” diyerek isyan etti.

EÜ Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Servisi’ne geçtiğimiz mart ayında, AIDS’li bir hastanın by pass ameliyatı sırasında Asistan Doktor Z.K, hastanın kanının bulaştığı neşterle elini kesmişti. Büyük panik ve korku yaşayan kadın doktor, olaydan sonra depresyona girerken 4 gün sonra aynı hastanın şeker ölçümünü yapan hemşirelik fakültesi öğrencisi H.M, ölçüm cihazının iğnesini yanlışlıkla kendi parmağına batırmıştı. Paniğe kapılan hemşireye ilk tedavi aynı gece başlandı. H.M, “Hastalık 5 yıl sonra bile ortaya çıkabiliyor. Çok korkuyorum” demişti.

İhmaller peş peşe

Olayın şokunu atlatamayan hemşire H.M, “Ne zırhlı eldiveni, hastanedeki tasarruf tedbirleri nedeniyle biz normal eldiven bile bulamıyoruz” diyerek isyan etti. Öte yandan diğer fakülte öğrenisi hemşireler de kendilerine AIDS virüsü gibi bulaşıcı hastalıklardan nasıl korunacaklarının anlatılmadığını yine kesici ve kendilerine delici aletlerden etkilenmeyen zırhlı eldiven verilmediği öne sürdü.

Hemşirelik Fakültesi öğrencilerine bu tür olaylara karşı kaza sigortası yapılmadığı ancak bu olaydan sonra sigorta işleminin yapıldığı öğrenildi.
ERKAN DOĞAN

‘Önlemler alınmıyor’
Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, üniversite hastanelerinde sağlık çalışanlarını bulaşıcı hastalıklardan koruyacak önlemlerin alınmadığını iddia etti. Demircan, “Ne yazık ki sağlık çalışanlarımız için hastanelerde bulaşıcı hastalıklar açısından yeterli önlem alınmıyor. Ege Üniversitesi Hastanesi’nde bu yüzden genç bir hemşire ile asistan doktorumuzun hayatı kabusa dönmüştür” dedi.