Şifremi Unuttum

Hepatit B, C ve D Virusları “Sinsi” Gelişiyor

Hepatit B, C ve D virüsleri “sinsi” gelişiyor

05 Aralık 2013 11:16 (Son güncelleme 05 Aralık 2013 11:28)

Hepatit B, C ve D virüslerinin hastalarda önemli hiçbir bulguya yol açmadan kronikleşme, siroz gelişimi, karaciğer kanserine yol açma gibi sonuçlar doğurabildiği bildirildi.

KOCAELİ – Kadir Yıldız – Onur Orhan

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, ani başlayan hepatit infeksiyonunun, A, B, C, D, E ve G virüslerinden birinin etkisi sonucu karaciğerde oluşan bir hastalık türü olduğunu söyledi.

A ve E virüsleri nedeniyle ani oluşan hepatit infeksiyonlarının kronikleşmediğini anlatan Akhan, “Özelliklehepatit B, C ve D virüsleri hastalarda önemli hiçbir bulguya yol açmadan kronikleşme, siroz gelişimi, karaciğer kanserine yol açma gibi sonuçlar doğurabiliyor” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Akhan, hepatit B, C ve D virüs infeksiyonlarının bulgu vermemesi dolayısıyla bu konuda özellikle tanıya yönelik işlemlere gereksinim duyulduğunu dile getirerek, “Hızlı tarama testleri hem güvenirlilik hem de duyarlık açısında iyi sonuçlar verdiği için tercih edilmektedir. Günümüzde bu hastalıkların tedavisi de mümkün  olduğundan geç kalınmadan tedavi büyük önem taşımaktadır” dedi.