Şifremi Unuttum

Kızamık Paniği!

Türkiye’de son dönemde kızamık görülme sıklığı arttı..

11.11.2013 – 21:30

Kıvanç EL / ANKARA

CHP milletvekili Özel, Sağlık Bakanlığı’nın kızamık aşısında kontrolü yitirdiğini ileri sürdü: Bakanlık aşı yapılan çocukları tespit etmek için 81 ile yazı gönderdi.

Türkiye’de son dönemde kızamık görülme sıklığı artarken, bunun ardında, Sağlık Bakanlığı’nın kontrolü kaybetmesinin olduğu iddia edildi. Son dönemde Avrupa’nın kızamık şampiyonu olan Türkiye’de eskiden her okulda birinci sınıflara kızamık aşısı yaparak ya da ebelerin takibiyle tüm vatandaşları aşılıyordu. Ancak 2008’de aşının tüm kontrolü aile hekimlerine verildi. Yeni sistemde doktora gidenler aşılandı. Ailelerin adres değişikliği yapması ile de aile hekimlerindeki kayıtlar tamamen kontrol dışına çıktı. Vakalarda artış Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

‘Vaka sayısı 6 bin 983’

Sorunu takip eden CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel VATAN’a yaptığı açıklamada, “Ciddi bir kaos yaşanıyor. İpin ucu kaçmış durumda. Kaç kişide aşı var kaç kişide yok bilinmiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün Eylül ayındaki kesinleşmiş verilerine göre ülkemizdeki kızamık vakası sayısı 6 bin 983. Ülkemiz bu sayı ile 194 ülke arasında dünya üçüncüsü, Avrupa’da ise kızamık şampiyonu oldu” dedi. Özel şöyle devam etti:

“Sağlık Bakanlığı’nın kızamıkla ilgili hala net bir önlem almadığı görülüyor. Okul çağı aşılamalarında şu anda ciddi bir kaos var. Bakanlık Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’ndan 81 İl Valiliğine 16 Ağustos 2013’te ‘Çok acele’ kodu ile gönderdiği yazıda, son iki yılın ilköğretim 1. ve 8. Sınıf öğrencilerinden hangilerine aşı vurulup vurulmadığının bilgisini istedi. Yine aynı yazıda Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından geçmişe dönük okul aşılamalarının veri girişlerinin yapılması istendi. Kızamık vakalarında salgının olduğu bir ortamda aşısız çocukların okullarda olması, aslında bu sistemin en önemli eksikliklerinden birini gözler önüne serdi. Çünkü okul çağı aşılamaları her mahallede olan aile hekimlerinden her ilçede yalnızca bir tane olan Toplum Sağlığı Merkezi’ne devredildi ve okul çağı aşılamalarında ciddi aksamalar yaşandı.”