Şifremi Unuttum

Grip ve Nezleye Karşı Soğan ve Sarmısak Önerildi!

Grip ve nezleye soğan ve sarımsak

31 Ekim 2013 11:45

Grip, nezle ve astım gibi hastalıklardan korunmak için soğan ve sarımsak tüketilmesinin faydalı olacağı bildirildi.

KAYSERİ – Musa Özyürek

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç,  üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için özellikle kış mevsiminde her gün 5-6 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

Vücudun hastalıklardan korunmak için gerekli tüm vitamin ve mineral desteğini sebze ve meyvelerden aldığına dikkati çeken İnanç, her bir sebze ve meyvenin besin içerik özellikleri bakımından farklı olmasından dolayı öğünlerin çeşitlendirilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Narenciye ürünleri, kırmızı-mor ve sarı-turuncu renkli meyveleri, koyu yeşil yapraklı sebzeleri ve diğer renkli sebzeleri gruplandırıp, her gün bunlardan tüketilmesi gerektiğini belirten İnanç, şunları kaydetti:

“Genellikle sebze tüketiminin ana öğünlerde, meyve tüketiminin ise ara öğünlerde yapılması daha faydalı olur. Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı. Meyveleri ise elma, ayva, nar ve armuttur. Brüksel lahanası ve kereviz kükürtlü sebzeler grubunda olduğu için güçlü bir kanser savaşçısı ve bağışıklık sistemi kurtarıcısıdır. Az pişirilmesi veya çiğ tüketilmesi gerekir. Demir yönünden zengin olan ıspanağın bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Grip, nezle, astım gibi enfeksiyonlarda soğan ve sarımsağın birlikte tüketilmesi önemlidir. Çünkü her ikisi de kükürt içeriğinden dolayı güçlü antioksidanlardır ve savunma sistemini güçlendirirler.”

Meyveleri tüketirken her zaman porsiyonlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden İnanç, “Nar, folik asit, A ve C vitaminleri içermesi yönüyle soğuk algınlıklarında etkilidir, selenyum, magnezyum, fosfor gibi mineralleri çok fazla içermesi nedeniyle, halsizlik durumlarında da kullanılabilir. İçerdiği laktik asit ile mikroplara karşı koruma sağlayan yoğurt, düzenli tüketildiğinde soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltır” dedi.