Şifremi Unuttum

Üniversitelerle İlgili Yasaları Sağlık Bakanlığı Hazırlamamalı

Prof. Dr. Kibar: Üniversite hastanelerinin piyasaya ciddi borcu var

EBUBEKİR KORAN | ADANA – 25.10.2013 17:05:42

Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, üniversite hastanelerinin gelir-gider dengesini kurmakta zorlandığı için piyasaya ciddi anlamda borcu olduğunu söyledi.

Çukurova Üniversitesi’nde düzenlenen Üniversite Hastaneleri Birliği 16. Toplantısı’nın açılışında bir konuşma yapan Prof. Dr. Mustafa Kibar, yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Performans ödemeleri ve dağılımı, hastanelerin finansal problemleri ve personel istihdamındaki problemlerin devam ediyor olmasının, hastanelerin sürdürülebilirliğini her geçen gün zorlaştırdığını belirten Rektör Kibar, üniversite hastanelerinin gelir-gider dengesini kurmakta zorlandığı için piyasaya ciddi anlamda borcu olduğunu vurguladı. Bunun en önemli nedenlerinden birini özellikli ve komplike hastalara hizmet verilirken bu hizmetin karşılığının alınamıyor olması olarak açıklayan Kibar, sorunun çözümü konusunda ise umutlu olduklarını vurguladı.

Üniversite hastanelerinin hem işletme hem de akademi gibi davranabilme yeteneğini kaybetmemesi gerektiğinin altını çizen Kibar, “Eğitim, araştırma ve hizmet bu hastanelerde ayrılmaz üçlü iken her biri ayrı ayrı finansal destek gerektirirken sadece hizmet ayağının her üç başlığı desteklemesini beklemek haksızlıktır, imkânsızlıktır. Sadece döner sermaye ile bu üç başlığın karşılanması gerçekçi değildir. Tıp fakültelerinin eğitim ve araştırma maliyetlerinin genel bütçeden desteklenmesi döner sermayeler üzerindeki yükü hafifletecektir. Bunun yanında döner sermayelerin üzerindeki önemli yüklerden biri olan denge tazminatının diğer kurumlar gibi genel bütçeden karşılanması üniversite hastanelerini önemli bir giderden kurtaracaktır.” dedi.

ÜNİVERSİTELERLE İLGİLİ YASALARI SAĞLIK BAKANLIĞI HAZIRLAMAMALI
Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ise kendileriyle ilgili yasaları Sağlık Bakanlığı’nın hazırlamasına tepki gösterdi. Tam Gün Yasası ile ilgili son tasarının Meclis Genel Kurulu’ndan geri çekildiğini hatırlatan Prof. Dr. Hüseyin Akan, “Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı, Sağlık Bakanlığıyla İlgili Kanunlarda Yapılan Değişiklik diye bir başlığın altında geçiyor YÖK’ün maddelerinin değişikliği. Ben bunu yadırgıyorum. Biz yüksek öğretim kurumuyuz. Bizim kanunlarımızı eğitimle ilgili bir kurumun hazırlaması gerekir. Bu YÖK olmalıdır, belki Milli Eğitim Bakanlığı olmalıdır. Ama son 4 yıldır üniversitelerle ilgili yasaları Sağlık Bakanlığı hazırlıyor ve meclise getiriyor.” ifadelerini kullandı.