Şifremi Unuttum

Memleket İki Gündür Kuduz Aşısız

Memleket İki Gündür Kuduz Aşısız

İki gündür hastanelerde kuduz aşısı yok. Yurttaş Dirik, “Devlet, ‘kudurmayın bekleyin’ diyor” diye tepki gösterirken, Sağlık Müdürlüğü, aşıların testte olduğunu ve yakın bir zamanda dağıtılacağını söyledi.

Kuduz aşısı iki gündür hiçbir yerde bulunamıyor; aşı yaptırmak isteyenlere hastaneler, “Ne zaman gelir, bilmiyoruz” yanıtını veriyor.

“Devlet ‘kudurmadan bekleyin’ diyor”

Yakınını kedi ısıran Akin Direk, “Devlet kudurmadan bekleyin diyor, bu kabul edilemez” diye tepki gösterdi.

“Bir ay kadar önce Burhaniye’de yakınımı kedi ısırdı. Sokak kedisi olduğu için hastane tetenoz yaptı ama ‘kuduz aşısı yok Edremit’e gidin’ dedi. İki dozajı orada yaptırdık. Üçüncü dozaj için 15 gün önce Şişli Etfal’e gittik, orada da aşı yoktu. İstinye’de yaptırdık. Son dozaj için bugün yine İstinye’ye gittik; iki gündür yok dediler. Sonra sırayla Haseki, Şişli Etfal, Numune ve Ümraniye hastanelerini aradık ve onlarda da aşı olmadığını öğrendik. ‘Ne zaman geleceğini de bilemiyoruz’ dediler. Yani devlet, kudurmayın orada bekleyin diyor.”

Sağlık Müdürlüğü: Aşılar testte

bianet’in ulaştığı Sağlık Müdürlüğü Aşı Programları Şubesi yetkilisi, iki gündür aşı olmadığını kabul etti, ne zaman geleceğini bilmediklerini söyledi.

“Aşı ihalesini alan firma aşıları Ankara’da Hıffzsiha’ya teslim etti. Gerekli testler yapıldıktan sonra aşıların dağıtımını yapacağız. İki gündür aşı hiçbir yerde yok. ”

“Peki, aşı olmak isteyen ne yapacak?” sorumuza, yetkili “Hiçbir şey yapılamaz, ne yapılacak” yanıtını verdi.

İkinci kez aradığımızda yetkili, araçların Ankara’ya doğru yola çıktığını ve yarın sabaha aşıların hastaneye teslim edileceğini söyledi.

“Aşı en kısa sürede yapılmalı”

Doktor Mustafa Sütlaş, kuduz aşısının ısırıldıktan sonra olabildiğince kısa sürede yapılması gerektiğini çünkü virüsün vücutta yayılması ve virüse karşı vücudun bağışıklık geliştirmesi arasında bir yarış yaşandığını belirtti.

“Kuduz testi olmadığı için hayvanın kuduz olma ihtimaline karşı kuduz aşısı yapılır. Isırıktan sonra olabildiğince kısa sürede yapılmalı. Aşının tükenmiş olması kabul edilemez bir duru