Şifremi Unuttum

Türk Ekibi MERS-CoV için Mekke’de

Türk ekibi corona için Mekke-i Mükerreme’de

Sağlık Bakanlığı hacılar arasında yayılma riski olan ‘corona’ virüsünü araştırmak için Suudi Arabistan Sağlık Bakanı’nın talebi üzerine de Mekke’ye üç uzman gönderdi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Türk hacıların Türkiye’ye döndükten sonra sağlıklarının takip edileceğini dile getirdi.

ELİF ÖZLEM KARATAŞ / ANKARA | 05 EKİM 2013, 21:36

Sağlık Bakanlığı, hacdayken ‘corona’ gibi bazı virüslere maruz kalan hacıların ülkeye döndükten sonra akut solunum yetersizliği yaşamaları üzerine, hacıların sağlık durumlarının ülkeye döndükten sonra 2 hafta takip edilmesi kararını aldı. Bakanlık aynı zamanda, Suudi Arabistan Sağlık Bakanı’nın talebi üzerine ülkeye üst düzey 3 yönetici gönderdi. Bu kapsamda 2 halk sağlığı profesörü, özellikle bulaşıcı virütük hastalıklar konusunda Türkiye’de alınması gereken tedbirler ve Suudi Arabistan’dan talep edeceklerimiz konusunda çalışmalar yürütecek. Böyle hac öncesi aşılama ve tedavi süreçleri bu bilgiler doğrultusunda şekillenecek.

İKİ HAFTALIK SAĞLIK TAKİBİ

Bazı hacıların kutsal topraklardan dönüşte yaşadığı sağlık sorunlarına çözüm bulmak için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, bu kapsamda hac sonrası bu kişilerin 2 hafta sağlık takiplerini yapacak. Aynı zamanda ülkeye, virüslerin araştırılması ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi için de bir ekip gönderen Bakanlık, aşılama adımlarını da buna göre adım atacak.

İLAVE TEDBİRLER ARAŞTIRILACAK

Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ‘Biz şimdi üst düzey 3 yönetici gönderiyoruz. Halk sağlığından 2 profesör hocamızı bir de bakanlıktan halk sağlığı ile ilgili bir yönetici arkadaşımızı. Orada gelecek yıllarla ilgili, özellikle bulaşıcı virütük hastalıklarla ilgili bizim ülkemizde almamız gereken ilave tedbirlerler ile Suudi Arabistan’dan talep edeceklerimiz neler ise onları belirleyecek’ şeklinde konuştu.

Mekke’ye modern hastane

Elde edilen bilgiler doğrultusunda Suudi Arabistan’daki doktorlar bilgilendirilecek. Şu anda hizmet veren hastane binasının kiralanmış olduğunu belirten ve yeni hastane binasının inşaatının da sürdüğünü dile getiren Bakan Müezzinoğlu, ‘Hacılarımız gelecek sene Mekke’de çok daha modern bir hastaneye kavuşacak’ dedi.

Hacılara özel Türk menüsü

Diyanet İşleri Başkanlığı, 1979’da kısıtlı imkanlarla başladığı hac organizasyonunu, bütün hacı adaylarına günlük üç öğün yemek hizmeti verecek düzeye getirdi. Diyanet’in hac organizasyonu çerçevesinde kutsal topraklara gelen hacı adayları için sunulan yemek hizmetleri hakkında bilgi veren Mekke Ayniyat Ekip Başkanı Fatih Kurt, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak hacı adaylarını birer emanet olarak gördüklerini, bu yüzden konaklama ve sağlık hizmetlerinde olduğu gibi ayniyat-yemek hizmetlerine de büyük önem verdiklerini söyledi. Mekke’de kurulan 11 mutfakta hacılara kendi damak tadlarına uygun yemek sunduklarını ifade eden Kurt, Türkiye’den getirdikler gıda mühendislerinin kontrolünden geçen ve ağırlıklı olarak Türk ürünlerinin yer aldığı, diyetisyenler tarafından yapılan menüyü uyguladıklarını belirtti.