Şifremi Unuttum

Uzmanlık Öğrencisi Hekimlere Akılcı İlaç Kullanımı Eğitimi Verilecek

Hekimlere ilaç eğitimi

Akılcı ilaç kullanımı konusunda önemli adımlar atan Sağlık Bakanlığı, tıp fakültelerindeki lisans eğitimi sonrasında ihtisas yapan hekimlere “akılcı ilaç kullanımı” eğitimi zorunluluğu getiriyor.

AA | 30 EYLÜL 2013, 11:15

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her ilacın bir zehir olduğunu, bu nedenle doğru, yeteri kadar ve zamanında kullanılması gerektiğini söyledi.

Gereksiz ilaç kullanımının hem hastanın sağlığını etkilediğini, hem ülke ekonomisine zarar verdiğini ve hem de birçok hastalığın tedavisinde önemli yer tutan antibiyotiklere karşı duyarlılığın azalmasına yol açtığını vurgulayan Şencan, tedavide etkinlik sağlanabilmesi için zorunlu durumlarda hekim tarafından verilen ilaçların kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Şencan, ilacın gerektiğinde yeterince alınmasının “akılcı ilaç kullanımı” olarak tanımlandığını dile getirerek, akılcı ilaç kullanımı konusunun şu an tıp fakültelerinde lisans öğrencilerinin ders programlarında bulunduğunu anımsattı.

“Önce eğitici eğitimi yapılacak”

Konunun önemi dolayısıyla yeni bir uygulamaya da başlayacaklarını ifade eden Şencan, “Tüm asistanların uzmanlık eğitimleri sırasında bir kez daha akılcı ilaç temel eğitimini almalarını istiyoruz. Bu eğitimler, en az bir hafta olacak” dedi.

Şencan, katılımın zorunlu tutulacağı ders kapsamında, akılcı antibiyotik, akılcı anti-hipertansiyon ve akılcı anti-diyabetik gibi ayrıntıların işleneceğini söyledi. Bunun için uzmanlık eğitimini değerlendiren, ilgili kararları veren Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun (TUK) bu yönde bir karar aldığını anlatan Şencan, akılcı ilaç kullanımı temel eğitiminin branş farketmeksizin tüm ihtisas öğrencilerinin alacağını vurguladı.

Şencan, ders programına ilişkin çalışmaların kurul ve farmakologlarla birlikte devam ettiğini belirterek, “Önce eğitici eğitimi yapılacak ve sonrasında program netleşecek. Eğitim materyalı belirlenecek” dedi.

Projenin en önemli ortağının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu olduğunun altını çizen Şencan, birkaç gün içinde programın netleşeceğini sözlerine ekledi.