Şifremi Unuttum

Kış Öncesi Rotavirus Alarmı

Anne babalara öneriler

Kış öncesi ‘rota virüs’ alarmı

29 Eylül 2013

İLYAS KOÇ

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte çocuklarda salgın hastalıklar görülmeye başlıyor. Uzmanlar, gerekli önlemler alınmadığında 5 yaş altı bebeklerde görülen ishal vakalarının ölümcül olabileceğini söylüyor. Çocukları bu salgından korumak için özellikle el temizliğine dikkat etmek gerekiyor.

5. Ulusal Aşı Sempozyumu için Türkiye’ye gelen dünyaca ünlü pediatrik enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Miguel O’Ryan, rota virüsü kaynaklı ishal vakaları hakkında önemli bilgiler verdi. Her yıl dünyada 500 bin bebeğin ishal nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten O’Ryan, aşı olarak ve hijyen koşullarına dikkat ederek bu oran azaltılabilir.” diyor. Dünya genelinde her 50 çocuktan birinin ishal ve dehidrasyon (susuzluk) nedeniyle hastaneye yattığını dile getiren O’Ryan, Türkiye’yle ilgili şu ifadeleri kullanıyor: “Türkiye’de Afrika, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerin aksine ölüm oranı düşük. Verilere göre Türkiye’de her yıl 15-20 çocuk bu hastalıktan dolayı hayatını kaybediyor. Ama aşırı sıvı kaybı ve ishal nedeniyle hastaneye yatış oranları çok yüksek.”

Rota virüsünün enfeksiyonlarının son derece bulaşıcı olduğunu söyleyen O’Ryan, tüm dünyada yaygın olmasının en önemli sebebinin dışkı, ağız ve solunum yoluyla kolayca bulaşması olduğunu söylüyor. Bebeklerde kusma, yüksek ateş ve ishal belirtisi ile kendini göstereceğini belirterek, “Eğer ağır bir ishal durumu söz konusu ise hastaneye yatış gerekebilir. Burada yapılacak olan, hastaya sıvı takviyesinin yapılamasıdır.” diyor. Rota virüsleri için etkin bir ilaç olmadığını söyleyen O’Ryan, antibiyotik tedavisinin yanlış ve faydasız olduğuna dikkat çekiyor. O’Ryan, bebeklere altıncı haftada yapılacak olan aşının iki yıl boyunca yüzde 80 oranında koruma sağlayacağının altını çiziyor.

Bir yaş altı bebeklerde anne sütünün bütün enfeksiyonları büyük oranda engellediğini söyleyen O’Ryan, şöyle konuşuyor: “Eğer anne emzirmiyor ya da emziremiyorsa biberonla hazırlanan mamanın hijyenine çok dikkat etmek gerekir. Hastalık Türkiye gibi ılıman kuşakta yer alan ülkelerde kışın daha fazla görülüyor. Enfeksiyon kapmış olan bir çocuğun her 1 gramdaki dışkısında 100 milyar virüs var. Bebeğin hasta olması için 10-100 arasında virüsü kapması yeterli. Bu yüzden çok kolay bulaşabiliyor.”

Anne-babaların dikkat etmesi gereken 4 husus

Çocukların el temizliğine çok dikkat etmek gerekiyor.

Emziren anneler, bebeğin altını temizledikten sonra ellerini yıkamadan çocuğa temas etmemeli.

3-5 yaş arasında kreş ve anaokuluna giden çocuklar ishal olursa okula gönderilmemeli.

Evde diğer kardeşlerden bulaşmasını önlemek için ortak kullanılan oyuncakların temizliğine dikkat edilmeli.