Şifremi Unuttum

240 Bin Çocuk Tetanos-Difteri Aşısı (Td) Olmadı

240 bin çocuk aşısız

240 bin çocuk tetanos-difteri aşısı (Td) olmadı.

Cumhuriyet Ankara Büro – Türkiye genelinde yıllardır uygulanan aşılama programına göre 8. sınıf öğrencileri için yapılması gereken tetanos-difteri pekiştirme  aşısının (Td) 2012 yılında aile hekimlerine devredilmesi, binlerce çocuğun aşı olmamasına yol açtı. Söz konusu uygulama nedeniyle Türkiye genelinde geçen yıl 240 bin 935 çocuğun tetanos-difteri pekiştirme aşısı (Td) olmadığı belirlenirken Sağlık Bakanlığı aşı olmayan çocukları tek tek tespit ederek aşılama için harekete geçti.

Sağlık Bakanlığı her yıl tetanos-difteri aşı takvimi kapsamında 8. sınıf öğrencilerini eğitim-öğretim yılı bitmeden nisan ve mayıs aylarında aşılayarak bu aşı uygulamasını tamamlarken, 2012 yılında 8. sınıf öğrencilerin aşılanması yapılmadı ve aşılama görevi aile hekimlerine bırakıldı. Ancak aile hekimliği sisteminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle binlerce çocuk, doğumdan bu yana belli aralıklarla uygulanan ve 8. sınıfta son dozu yapılan tetanos-difteri aşı uygulamasının son aşısını olmadı. Aşı skandalını bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyan MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel’in soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, aşılama skandalını doğrularken, konu hakkında bilgi verdi.

‘Aşı oldun mu’ diye sorulacak?

Bakan Müezzinoğlu, geçen eğitim-öğretim yılının sonunda 8. sınıf öğrencilerin tetanos-difteri aşı uygulamasının son dozu olan erişkin tip aşının (Td) uygulanmadığını kabul etti. Müezzinoğlu, aile hekimlerinin 8. sınıf öğrencilerine aşı yapılması için ulaşılması konusunda talimat verildiğini ifade etti. Müezzinoğlu, aşı olmayan öğrencilerin liselere kayıtları sırasında aşılanma durumlarının sorgulanarak aşısı yapılmamış olanların aile hekimlerine yönlendirilmesinin sağlanacağını bildirdi.

‘Aşı ekipleri çocukları bulacak’

Bakan Müezzinoğlu, aşılanmamış çocuk kalmaması için toplum sağlığı merkezleri tarafından oluşturulan ekipler tarafından öğrencilerin aşılanması için 2012-2013 eğitim-öğretim yılında çalışmalar yapıldığını belirterek, “Okulda aşısı yapılmamış çocuklara ulaşılarak uygun olanların aşıları tamamlanacak ve aşısız çocuk bırakılmayacaktır” diye konuştu.

Her 5 çocuktan 1’i aşılanmadı

Bakanlığın verilerine göre Nisan-Mayıs 2012 döneminde aşılanmayan çocukların sayısı 240 bin 933 olarak hesaplanıyor. Toplam 8. sınıf öğrenci sayısı 1 milyon 216 bin 438 olarak belirleniyor. Buna göre tetanos-difteri aşısı (Td) uygulanması gerekirken uygulanmayan 8. sınıf öğrencilerinin oranı yaklaşık 20 oldu. Başka bir deyişle her 5 çocuktan biri tetanos difteri aşısı (Td) olmadı. Aşı olmayan öğrencilerin 78 bin 628’i İstanbul’dayken, 15 bin 499’u Ankara, 15 bin 244’ü de Diyarbakır’da bulunuyor.

26 Eylül 2013