Şifremi Unuttum

Her Üç Reçeteden Birinde Antibiyotik Yazılıyor

Her 3 reçeteden birinde antibiyotik yazılıyor

İLHAN ÇULHA | GAZİANTEP – 23.09.2013 20:07:57

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz, Gaziantep’te Akılcı Antibiyotik Kullanımı Pilot Bölge bilgilendirme toplantısında antibiyotik kullanımı hakkında önemli bilgiler sundu. Türkiye’nin antibiyotik kullanımın oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Hakkı Gürsöz, her 3 reçeteden birinde antibiyotik yazıldığını ifade etti.

Akılcı Antibiyotik Kullanımı Pilot Bölge bilgilendirme toplantısı Gaziantep Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Pilot bölge olarak Gaziantep’in ev sahipliği yaptığı toplantıya TİTCK Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz, Türk Eczacılar Birliği (TEB) Merkez Heyeti Üyesi Ahmet Çavuşoğlu, Gaziantep İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, Gaziantep Eczacı Odası Başkanı İrfan Demirci katıldı.Türkiye’de akıllı ilaç kullanımı ile ilgili önemli bilgilerin verildiği toplantı da sektörün yaşadığı sıkıntılar ele alındı.

Akılcı ilaç kullanımına hız verdiklerini belirten Hakkı Gürsöz, Türkiye’nin akılcı ilaç kullanımı profilini çıkardıklarını ifade etti. Gürsöz, “Elektronik reçete verileri üzerinden yaptığımız çalışmalarda, il, ilçe ve hekimler bazında Türkiye’nin akılcı ilaç kullanımı ve antibiyotik kullanımı tablosunu çıkardık. Türkiye ortalaması yüzde 35’lerde. 2013 yılı için konuşacak olursak her yazılan 100 reçetenin 35’inde antibiyotik var. Yaklaşık olarak her 3 reçetenin birinde antibiyotik yazılıyor.” dedi.

Gaziantep ilinin pilot bölge seçilmesindeki sebebi açıklayan Gürsöz, Gaziantep’te 2011 ve 2012 yılları arasında yapılan incelemelerde antibiyotik kullanım rakamın yüzde 57 civarında olduğunu ve Türkiye’de ilk sırayı aldığının bilgisini verdi.

Bunun kabul edilemez bir durum olduğunu belirten Gürsöz, bu konuda tek yönlü bir çözüm yönü yerine, sorun büyük olduğu için çok yönlü bir çözüm izleyeceklerini ifade etti. Gürsöz,”Bu konuda sadece hekimleri suçlayamayız, sorunun bütün boyutunu ele almak gerekiyor. Türkiye antibiyotik kullanımında çok parlak değil, fakat Gaziantep’in durumu daha da kötü. Bu konu da acil bir şeyler yapmalıyız. Günlük 1 milyon 300 bin reçetenin elektronik provizyon olduğu bir ülkedeyiz. Bu aylık 30 milyon reçeteye tekamül ediyor, yıllık ise 350 milyon reçeteyi buluyor.” diye konuştu.

İlaç fiyat düşüşlerinin geç yansıtılması ile ilgili konuyu ele alacaklarının da bilgisini veren Gürsöz, “Yılsonuna kalmadan bir fiyat tebliği ve kararnamesi yayınlayacağız. Fiyatlandırmaya ilişkin bir takım usul ve esaslarda değişiklikler yapacağız. Bu sayede hem kendi yükümüzü hem de sektörün hafifleteceğiz. Tarafları rahatlatacak bir takım düzenlemelere gideceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Gaziantep Sağlık İl Müdürü Karakök ise olaya hassasiyetle yaklaşacaklarını vurgulayarak, birlikte bu sıkıntıyı aşacaklarını kaydetti.