Şifremi Unuttum

“Hekimler Savaşa Karşı” Kampanyası Başladı

“Hekimler Savaşa Karşı” Kampanyası Başladı

EKLENME TARİHİ: 24 EYLÜL 2013

İstanbul Tabip Odası “Hekimler Savaşa Karşı” kampanyasını İstanbul Tıp Fakültesi’nde yaptığı bir basın açıklamasıyla duyurdu. Çok sayıda hekimin ve tıp öğrencisinin katıldığı basın açıklamasında ilk sözü alan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu konuşmasında; “Bugün burada yıllardır ülkemizin ve komşularımızın üzerinde dolaşan savaş bulutlarını nasıl dağıtacağımızı konuşacağız. Hekimler olarak tarihin her döneminde olduğu gibi her türlü savaşa karşı olduğumuzu, insanların ölümüne, sakat kalmasına, göç etmesine, tecavüze uğramasına sebep olan savaş olgusuna esastan karşı olduğumuzu bir kez daha ifade etmek için buradayız. Hekimler savaşa karşıdır. Çünkü yaşadığımız dönemde savaşı ve işgalcileri çağırmayı olağanlaştıran, başka ülkelerin topraklarında ölümü sıradanlaştıran siyasetlerle karşı karşıyayız. Savaş topluma sıradan, olağan, günlük siyasetin bir parçasıymış gibi sunulmaya başlandı. Suriye’de savaş olabilirmiş, Irak’ta bombalar patlayabilirmiş, ABD her yeri bombalama hakkına sahipmiş gibi bir siyaset ülkemizde hakim kılınmaya başlandı, yurttaşlarımızda bu algı yaygınlaşmaya başladı. Biz hekimler olarak buradan bir işaret fişeği çakmak istiyoruz, savaş öldürür, savaş cinayettir, savaş düşmanlığa ve kıyımlara yol açar, bu nedenle ülkemizde de, komşularımızda da, dünyanın her yanında da barışı egemen kılmak için hekimler savaşa karşıdır ” diyerek sözü İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören’e verdi.

Dr. Taner Gören “İnsanlık tarihi bir bakıma savaşlar tarihidir. Savaş bir hastalıktır. İnsanlık bir arada yaşamaya başladığı yaklaşık on bin yıldır bu hastalığı yenememiştir. Savaşların hiçbir ulvi amacı yoktur, bir avuç insanın milyonlarca insanın emeğini sömürmek için yaptıkları paylaşım savaşlarıdır. Hiçbir şekilde insanlıkla açıklanamayacak absürd bir davranıştır savaş. Birinci paylaşım savaşında on milyonu aşkın insan hayatını kaybetmiştir. Birinci paylaşım savaşını yaşayan yirmi yaşında bir insan tam savaştan kurtulup normal bir yaşama dönüşünün ardından kırk yaşında ikinci paylaşım savaşıyla karşılaşmıştır. İkinci paylaşım savaşında ise yaklaşık 70 milyon insan hayatını kaybetmiştir. Bugün ülke olarak üçüncü bir paylaşım savaşının eşiğindeyiz. Canlıların içerisinde en gelişmiş olan insan beyni bir taraftan insan ömrünü uzatmaya çalışırken bir yandan da en çok insanı nasıl öldürülebilir konusunda araştırmalar yapıp dünyayı kökünden yok edecek şiddette sahip silahlar üretmiştir. Savaş insanlık ayıbıdır, insanlığın yüz karasıdır. Bu yüzden insanlık bu ayıptan vazgeçmelidir” dedi.

Taner Gören’in ardından söz alan İstanbul Tıp Fakültesi öğrencisi Duygu Bilge ise “ 5 Eylül Perşembe günü Tıp Öğrencileri Kulübümüzün ‘Okulumuzu barışın renklerine boyuyoruz’ etkinliğinde barış isteğimizi renklere ve yazılara dökmüştük.  Aradan iki hafta gibi uzun bir süre geçtikten sonra dün Barışı ifade eden farklı dillerdeki yazılarımızın ve işaretlerimizin karalanarak yanına tehditkar ifadeler yazıldığını gördük. Bu saldırıyı düzenleyenler bizi susturacaklarını düşünüyorlar, bizler her zamanki gibi bugünde savaşın karşısındayız, kanın, ölümün, gözyaşının olmaması için var gücümüzle mücadele edeceğiz” dedi.

İstanbul Tabip Odası adına basın açıklamasının Temsilciler Kurulu Divan üyesi Dr. Deniz Türkyılmaz tarafından okunmasıyla açıklama son buldu.

Basın Açıklamsı Metni İçin Tıklayınız