Şifremi Unuttum

Bitlis’te Şarbon Paniği

Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS, (DHA)                                                                                                                             21 Ağustos 2013

BİTLİS’te, bazı köylerdeki büyük ve küçükbaş hayvan ölümleri paniğe yol açtı. Numunelerden hayvanların ölüm nedeninin şarbon olduğu ortaya çıktı. Hastalığın görüldüğü köyler karantinaya alınırken, aşı çalışması başlatıldı.

Ahlat İlçesi Otluyazı ve Yoğurtyemez köylerinde hayvan ölümlerinin Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne bildirilmesi üzerine köylere ekipler gönderilerek ölü hayvanlardan numuneler alındı. Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderilen numunelerin sonuçlarına göre hayvanların ölüm nedeninin şarbon olduğu ortaya çıktı.

Hastalıkla ilgili Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaptı. Hastalığın görüldüğü köylerde karantina ve aşılama çalışmalarının başlatıldığı belirtilen açıklamada, “Merkeze bağlı Çobansuyu, Aşağıyolak, Dikme, Uçankuş, Çeltikli ve Yarönü köylerinde de hastalığın görülmesi üzerine Şarbon aşısı temin edilerek, bölgedeki 543 büyükbaş hayvan ile 1180 küçükbaş hayvan aşılandı. Hastalık ile ilgili vatandaşlar bilgilendirilerek hastalıklı hayvanların etlerini yiyen vatandaşların sağlık birimlerine başvurmaları sağlandı” denildi.