Şifremi Unuttum

Keneye Karşı İlaçlama


Köylülere kene uyarısı

ABDULLAH ÖZYURT | ADANA – 17.08.2013 13:15:40

Adana’nın Karaisalı ilçesine bağlı köylerde küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda keneyle mücadele için eğitim çalışması yapıldı. İlçedeki ağıllar ve ahırlar keneye karşı ilaçlandı.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında, Gıda Hayvancılık ve Tarım İlçe Müdürlüğü’nde görevli personel tarafından Akçalı köyünde yetiştiricilere gerekli korunma önlemleri hakkında bilgi verildi. Köylüler, yüksek orandaki üreme yeteneği nedeniyle hayvan barınaklarını kenelerin yaşamasına imkân vermeyecek şekilde yapmaları, çatlaklar ve yarıkların tamir edilerek badana yapmaları konusunda uyarıldı.

Kenelerin uygun olmayan çevre koşullarında çok uzun süre canlı kalabilmeleri nedeniyle ektoparaziter uygulamalarının süreklilik arz ettiğini belirten uzmanlar; hayvan kanı, dokusu veya hayvana ait diğer vücut sıvıları ile temas sırasında mutlaka gerekli korunma önlemlerin (eldiven, önlük, gözlük, maske gibi) alınması gerektiğini anlattı.

Eğitim çalışmasının sonunda yetiştiricilerimizin soruları cevaplandırıldı. Konu ile ilgili afiş ve broşürler dağıtıldı. Daha sonra Akçalı köyünde küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda keneyle mücadele amacıyla ağıllar, ahırlar, hayvan gübrelerinin döküldüğü alanlar ve hayvan durakları ile parazitlerin bulunabileceği muhtemel alanlar ilaçlandı. Eğitime katılan yetiştiriciler, verilen bilgilerden memnuniyetlerini dile getirerek ilgililere teşekkür etti.