Şifremi Unuttum

Kosova’da Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinden Sekizinci Ölüm


KOSOVA’da, kene ısırmasıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından ölenlerin sayısı 8’e ulaştı.

Turan KASAP/PRİŞTİNE, (DHA)

02.08.2013 15:36

HÜKÜMET BAKANLAR DÜZEYİNDE KOMİTE KURDU
Kosova’da görülen kanamalı ateşle mücadele etmek ve önlenmesi amacıyla Sağlık Bakanı Ferid Agani’nin talebi üzerine Kosova Hükümeti bakanlar düzeyinde bir komite kurdu.

Bakan Agani, ilk olarak bu sorunla başa çıkabilmek için kurumsal kapasitelerin arttırılması ve kurumlar arası koordinasyonun daha yüksek bir dereceye ulaşmasının sağlanmasının gerekli olduğunun altını çizdi.

Başbakan Haşim Taçi, bakanlar düzeyindeki komisyonun Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Ulusal Enstitüsü, Tarım Bakanlığı, Veteriner ve Gıda Ajansı, Çevre ve Alan Planlama Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kosova Güvenlik Gücü Bakanlığı ve Yerel Yönetim Bakanlığı temsilcilerinden oluşacağını belirtti. Taçi, kene ile mücadele için 200 bin Euro’nun ayrıldığını da açıkladı.

KOSOVA SAĞLIK BAKANI, BÖLGEDE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLMESİNİ İSTEDİ

Priştine Üniversite Hastanesi Klinikleri Merkezi Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü tarafından yapılan açıklamada, kene ısırması sonucu ölen 8’inci kişinin Malişevo doğumlu 43 yaşındaki M.G. olduğu açıklandı.

Kosova Sağlık Bakanı Ferid Agani ise durumun alarm verici olduğunu belirterek, kene ile mücadele etmek için kurulan Bakanlar Komitesinden Melişevo yöresinden olağanüstü halin ilan edilmesini istedi. Agani, Kosova Üniversite Klinikleri Merkezi Bulaşıcı Hastalıklar kliniğinde, kene ısırması sonucu KKKA hastalığına yakalanan hasta sayısının 300’e yükseldiğini ve bunlardan 9’unun durumun çok ağır olduğunu ifade etti. Agani, kene ile mücadele konusunda Kosova’nın gereken uzman kadroya ve modern tıp cihazlarına sahip olmadığı için Türkiye Sağlık Bakanlığından yardım isteyeceğini bildirdi. Agani, bundan önce Dünya Sağlık Örgütünden yardım istenildiği halde henüz bir cevabın gelmesinin üzücü olduğunu söyledi.