Şifremi Unuttum

Bakanlıktan Hastanelere ‘Maliyet’ Uyarısı!

Bakanlıktan hastanelere ‘maliyet’ uyarısı!

13 Temmuz 2013 Cumartesi – 15:35 – Aksam.com.tr

Sağlık Bakanlığı’ndan hastanelere “maliyet” uyarısı geldi. Sağlık harcamalarındaki artış üzerine Bakanlık hastanelere “maliyetlerin düşürülmesi” amacıyla genelge gönderdi.

Doruk ÇAKAR / ANKARA

Sağlık Bakanlığı’ndan hastanelere “maliyet” uyarısı geldi. Sağlık harcamalarındaki artış üzerine Bakanlık hastanelere “maliyetlerin düşürülmesi” amacıyla genelge gönderdi. Kamu Hastaneleri Kurumu’nun genelgesinde İhale Kanunu’nun ilgili maddesi hatırlatılarak, hastanelerin ihtiyacı olan mal ve hizmetleri kamu kurumlarından almaları istendi.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, hastanelerin ihtiyaçlarını, İhale Kanunu’nda belirtilen kamu kurumlarının “bizzat ürettiği malların alımı” suretiyle karşılanmasını talep etti. Kurum ayrıca, mal ve hizmet alımında bazı hastanelerin İhale Kanunu’na aykırı davrandıklarının tespit edildiğini vurguladı, özel sektör ile üretici kamu kurumları arasında fiyat karşılaştırması yapılmasını istedi.

KAMUDAN ALIM YAPIN

Genelgede, Kamu İhale Kanunu’na tabi olmadan yapılacak alımlar hakkındaki yönetmeliğe göre, alımların “Ceza infaz kurumları, tutukevleri, iş yurtları, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan ve üretim yapan okullar, SHÇEK’e bağlı huzurevleri ve yurtlar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı enstitü ve istasyonlar ile Başbakanlık Basımevi” tarafından bizzat üretilen ürünlerden yapılması istendi. Yapılan incelemelerde söz konusu kurumların bizzat üretmediği malların da hastaneler tarafından alındığı bunun da Kamu İhale Kanunu’na aykırı olduğu belirtildi. 

ÖZEL SEKTÖR İLE FİYATLARI KARŞILAŞTIRIN

Genelge ile ayrıca, hastane kaynaklarının “etkili ve verimli kullanılması” konusunda da fiyat karşılaştırması yapılması istendi. Bu kapsamda “ihtiyaç duyulan mal ve hizmetlerle ilgili, söz konusu kamu kuruluşlarından ve aynı mal ve hizmeti üreten özel kuruluşlardan ayrı ayrı fiyat alınarak, bunların kıyaslanması” istenen genelgede, bu doğrultuda alımların kamu kurumlarından mı yoksa özel sektörden mi yapılacağına karar verileceği belirtildi.