Şifremi Unuttum

Sağlık Bakanlığı’nın Biber Gazı Raporu

Sağlık Bakanlığı’nın Biber Gazı Raporu 

22 Haziran 2013 / 15:52

“Biber gazı kimyasal silahtır, ölümcüldür” bu uyarıyı Kimya Mühendisleri Odası sık sık yaptı… Yetkililere “kullanılmamalı yasaklanmalı” çağrısında bulundu… Ve bugün gezi parkı eylemlerinde kullanımı artan gözyaşartıcı gazların ölümcül sonuçlarını gösteren Sağlık Bakanlığı raporunu açıkladı… Rapora göre; biber gazında kullanılan CS maddesi kalp yetmezliğine, akciğer ödemine, karaciğer, böbrek hasarına yol açabiliyor ve en önemlisi de ölümcül…

“Bu kimyasal silah ve kullanılmaması gerekiyor… ”

Kimya Mühendisleri Odası altını çize çize biber gazı uyarısını yineledi… Ve 30 aralık 2010 tarihli, Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı’nın göz yaşartıcı gazlarla ilgili raporunu açıkladı…

“CS maddesi kalp yetmezliği,akciğer ödemi, görme bozukluğu, bunlara ilaveten hastalarda panik reaksiyonları ajitasyon ve bayılma da rapor edilmiştir. Hatta solunum sistemine ait komplikasyonlara bağlı olarak ölümler bildirilmiştir. Sağlık bakanlığının saptadığı gibi cs zararlı ve ölümlere yol açabilecek bir maddedir.

Kimya Mühendisleri Odası, alınması gereken önlemleri de sıraladı…

” Kullanılmasına derhal son verilmeli… CS maddesi içeren fişek ve el bombaları imha edilmeli. Silah olarak tanımlanmalı, toma içerisinden yurttaşlara püskürtülen basınçlı suyun içine her türlü kimyasal katılmasına son verilmeli ve bunun kanuni dayanağı yoktur… ”

Kimya mühendisleri Odası, göz yaşartıcı gazların içeriğiyle ilgili İçişleri Bakanlığı’ndan bilgi de istedi..

“Şiddet çözüm değil” diyen Kimya Mühendisleri hükümete sağduyu çağrısında bulundu…

“Toplumsal olayları durduracak bir silah henüz keşfedilmedi. Hükümet yetkilileri sağduyulu olmalı… Yurttaşlar üzerinde bu gazları uygulamaya son vermeli”