Şifremi Unuttum

ATO’dan: “Sizinle Gurur Duyuyoruz”

15.Haz.2013 12:00:00

Taksim Gezi Parkı direnişinde yaralanan yurttaşlara gönüllü sağlık hizmeti veren hekimler ve sağlık çalışanları hakkında Sağlık Bakanlığı tarafından soruşturma açılması, tüm sağlıkçıların ve halkın büyük tepkisine neden oldu. Ankara Tabip Odası 15 Haziran Cumartesi günü Kuğulu Park’ta yaptığı basın açıklamasıyla, İstanbul Tabip Odası’na gönderdiği bir yazıyla gönüllü revirlerde hizmet veren hekimlerin ve tedavi edilen “şahıs”ların listesini isteyen Bakanlık uygulamasını protesto etti.

Tüm isimler Ankara Tabip Odası güvencesi altında

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Ebru Basa, Dr. Haluk Alagöl ve Dr. Rıza Özbek’in yanı sıra çok sayıda Ankaralı hekimin de katıldığı açıklamada basın açıklaması metnini okuyan Genel Sekreter Dr. Selçuk Atalay, Bakanlığın, kişilerin sağlığını tehdit eden bir kimyasal silahı kullananlara değil, canları pahasına yaralıların yardımına koşanlara soruşturma açılmasını eleştirdi. Ankara Tabip Odası’nın da, Ankara’da süren protestolar ve olaylarda yaralanan göstericilere yardım etmek için ciddi bir çabanın içinde olduğunu ifade eden Atalay, olaylarda hastalanan, yaralanan halkın yardımına koşan yüzlerce Ankaralı hekimin bu süreçte halkın gönlünde adeta taht kurduğunu söyledi. 

Olağanüstü ortam ve durumlarda bir hekimin yaralılara seyirci kalıp ambulans gelmesi için pasif beklemesinin hukuki ve mesleki-etik açıdan kabul edilemeyeceğine dikkat çekilen basın açıklamasında ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın hekimlere ve diğer gönüllülere bir soruşturma hakkı değil, bir teşekkür ve özür borcu bulunduğu da ifade edildi. Basın açıklamasında ayrıca, “Ankara’da seyyar revirlerde ve sokaklarda ilkyardım yapılan yurttaşların ve onlara yardım eden yüzlerce hekimin adı Ankara Tabip Odası’nın güvencesi altındadır. Bu isimlerden bir tanesi bile Bakanlığa verilmeyecektir.” denildi.

“Böyle Sağlık Bakanlığı olmaz”

Basın açıklamasının ardından söz alan TTB Genel Sekreteri Dr. Bayazıt İlhan da, Bakanlığın hastanelere gönderdiği bir form ile, direnişe katılanların bilgilerinin ayrı bir forma kaydedilmesini istediğini hatırlatarak, insanların bu nedenle hastanelere başvurmaktan kaçındıklarını, böyle bir Sağlık Bakanlığı’nın kabul edilemeyeceğini söyledi.

“Kan gövdeyi götürürken Müezzinoğlu neredeydi?”

Hekimlerin “Bakan istifa” sloganlarıyla kesilen açıklamaların ardından bir konuşma yapan Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Şener ise, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’na seslenerek, “Günlerdir ortalık kan gövdeyi götürürken, insanlar sokaklarda kanlar içinde ‘doktor’ diye bağırırken, siz neredeydiniz?” diye sordu. Vatandaşların gece gündüz gaz maskeleriyle dolaşır olduklarını, kalabalık dağıtmak için kullanılan bir gazın adeta insan öldürmek için kullanılmasına göz yumulduğunu söyleyen ATO Başkanı, yaşananların büyük bir halk sağlığı sorunu olduğunu ancak bir hekim olan Müezzinoğlu’nun mesleğini ihmal ettiğini ifade etti.

Daha sonra hep bir ağızdan “Hekimlik Andı”nı okuyan sağlıkçılar için çevrede destek için toplanan halktan da sık sık “Sizinle Gurur Duyuyoruz” sloganları ve alkışlar yükseldi.

Basın açıklamasının tam metni için tıklayınız.