Şifremi Unuttum

İstanbul Tabip Odası’ndan Haseki EAH’de Hekime Şiddete Tepki

13 Haziran 2013, Perşembe günü Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğinde görevli bir kadın meslektaşımıza hasta yakınlarınca sözlü ve fiziki şiddet uygulanması yapılan bir basın açıklamasıyla protesto edildi.

14 Haziran 2013, Cuma günü 12.30’da Haseki EAH Yeni Poliklinik binası önünde yapılan basın açıklamasında Odamızı Temsilciler Kurulu Divan Üyesi Prof. Dr. Tunçalp Demir ile TTB Delegesi ve hastane çalışanı Dr. Nurcan Özdemir temsil ettiler.

Basın açıklamasına İstanbul Tabip Odası’nın yanı sıra SES Aksaray Şubesi ve Sağlık-Sen İstanbul Şubesi de katıldı. “Sağlıkta Şiddete Son!” pankartı arkasında bir araya gelen hekimler ve sağlık çalışanları hedef tahtası haline getirilmeye, sağlıkta yaşanan sorunların sorumlusu olarak görülmeye tepkiliydiler.

Sağlık çalışanlarının kitlesel olarak katıldığı açıklamada bir konuşma yapan Dr. Tunçalp Demir “Sağlıkta şiddet sistemin yarattığı bir sonuçtur. Sorun sistemin kendisinden kaynaklanmaktadır. Neredeyse her gün sağlıkta şiddete karşı bir basın açıklaması yapıyoruz. Sağlıkta şiddet artık can almaya başladı. Ancak Sağlık Bakanlığı kılını kıpırdatmıyor. Sağlık Bakanı ne yapıyor? Gezi Parkı’nda yaralanan vatandaşlara yardım eli uzatan hekimlere soruşturma açmakla uğraşıyor. İnsanların üzerine gaz sıkılmasına, şiddet uygulanmasına ise ses çıkarmıyor. Sağlık Bakanı’nın temel görevi vatandaşın ve sağlık çalışanlarının sağlığını korumaktır. Sağlık Bakanı’nı ve yetkilileri asli görevlerini yapmaya çağırıyoruz. Sağlıkta Şiddet Yasası hala Meclis’te bekletiliyor, somut adım atılmıyor. Biz buradan son kez uyarmak istiyoruz: Sağlıkta şiddeti sonlandıracak yapısal önlemler derhal alınmalıdır” dedi.

Dr. Nurcan Özdemir ise yaptığı konuşmada; “Hastanemizde Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğinde çalışmakta olan doktor arkadaşımıza bir hasta ve hasta yakını tarafından şiddet uygulanmıştır. Biz İstanbul Tabip Odası olarak şiddet her kim ve hangi kurum tarafından uygulanırsa uygulansın reddediyoruz. İnsanları yaşatmak ve sağlıklarını korumak için uzun ve zorlu bir eğitim sonrası, zorlu çalışma koşullarında, performans baskısı altında çaba sarfederken şiddete uğruyoruz. Şiddeti doğuran koşulların gözden geçirilmesini, şiddeti uygulayanlar hakkında önleyici işlemler yapılmasını istiyoruz” dedi.

Metnin okunmasının ardından basın açıklaması sona erdi.