Şifremi Unuttum

İTO’dan: Emniyet Güçlerinin Gaz ve Orantısız Güç Kullanımına Bağlı Tedaviye Alınan Hastaların Son Durumları

31 Mayıs-1 Haziran 2013 Tarihleri Arasında Emniyet Güçlerinin Gaz ve Orantısız Güç Kullanımına Bağlı Tedaviye Alınan Hastaların Son Durumları

OKMEYDANI EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ

Cuma ve cumartesi günü kullanılan gaz nedeni ile çok başvuru olduğu, özellikle dünkü gelen hastaların gaza maruziyetleri ile oluşan şikayetlerin daha önceki kullanılan gazlara benzemediği söylenmiştir. Gaza maruziyetler çoğunluğu ilk müdahaleleri takiben ayaktan taburcu edilmiştir.

55 hastanın adli raporları tutulmuş, içlerinde kafa kol bacak travmaları mevcuttur.

22 yaşında bir erkek hasta  sol gözüne plastik mermi gelmesi nedeni ile gözünü kaybetmiştir.  19 yaşında bir erkek hasta kafasına aldığı gaz kapsülü bağlı subdural hematom (kanama) tanısı ile hastanede izlenmekte olup, durumu yakın takip gerekmektedir.

22 yaşındaki erkek hastada kafaya aldığı gaz kapsülü nedeni ile frontal bölgede kırık, akut hematom (beyin kanaması) tanısı ile yoğun bakım servisinde takip edilmektedir.

ŞİŞLİ ETFAL EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ

Toplam 100’ün üzerinde yaralı muayene edilmiştir. Yaralılardan 9’unun künt travma olup dördü opere, beşi opere edilmek üzere hastaneye yatırılmıştır. Bunlardan bir hasta testis travması nedeniyle, bir hasta subdural hematom (beyin hematomu) nedeniyle, iki hasta da sol göz travması saptanmış olup bir hastaya tam görme kaybı ile sonuçlanan ameliyat düzenlenmiştir.  Diğer göz yaralanması olan hasta göz perforasyonu tanısı ile takip edilmektedir. Ameliyat planlanan hastaların iki tanesinde maksilo-fasiyal travma (yüz yaralanması), bir hastada sol kol kırığı, bir hastada sol ayak bileği kırığı, bir hastada da parçalı köprücük kemiği kırığı mevcuttur.

TAKSİM İLK YARDIM EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ

İki gün boyunca merkezde olması nedeniyle yüzlerce hastanın yaralanarak müraacat etmiştir. Büyük çoğunluğu gaza maruz kalma sonucu gelişen solunum sıkıntısı ve göz irritasyon bulguları ile hastaneye başvurmuştur. İlk müdahaleleri yapılarak önerilerle gönderilmiştir.

Kafa travması nedeniyle hastaneye intikal ettirilen üç hastadan 34 yaşında kadın hasta çökme kırığı ve beyin kanaması nedeniyle acilen ameliyat edilmiştir. Sonraki gün aynı hasta subdural hematom gelişmesi nedeniyle tekrar ameliyat edilmiştir. Ciddi hayatı tehlike olan hastanın takip ve tedavisi devam etmektedir.

24 yaşındaki bir erkek hasta kafada çökme kırığı nedeniyle ameliyat edilerek tedavi edilmiş, yatarak tedavisi devam etmektedir.

Yaşı belirlenmeyen bir erkek hasta çökme kırığı saptanarak ameliyat edilmeden hastanede tedavisi devam etmektedir.

İstanbul Tabip Odası
İnsan Hakları Komisyonu