Şifremi Unuttum

İstanbul Üniversitesi Sağlıkta Dönüşümün 10. Yılını Değerlendirdi

“İstanbul Üniversitesi‘nin düzenlediği ‘Sağlıkta Dönüşümün 10. Yılı’ etkinliği, TC Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla 13–14 Mayıs 2013 tarihlerinde İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirildi.”

İÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Rumeli Buluşmaları’nın üçüncüsünde, “Sağlıkta Dönüşümün İkinci 10 Yılı” ele alındı. Onursal Başkanlığını İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in yaptığı 13–14 Mayıs 2013 tarihlerindeki 3. Rumeli Buluşmalarına, TC Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da katıldı.

3. Rumeli Buluşmaları’nın açılış konuşmalarını TC Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İÜ Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur ve İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgün Enver yaptılar.

Konuşmasında Hekimlik mesleğinin önemine değinen TC Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sağlıkta dönüşümün birinci ve ikinci on yılında yapılan çalımalar hakkında bilgi verdi ve gelecekte hayata geçirmeyi düşündükleri projeler hakkında açıklamalarda bulundu. İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde okuduğu için çok şanslı olduğunu dile getiren TC Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Bu mekân benim için çok anlamlı ve değerli. Çocukluğumun özlemi, hayali hekim olmaktı. Allah bu hekimlik mesleğini bana bu kurumda nasip etti. Dolayısıyla bu anlamda Rabbim’e şükür ediyorum. Gerçekten çok saygın bir mesleğin mensubu olmak ve Cerrahpaşa gibi bir fakültenin mezunu olmak benim hayatımda asla ikinci sıraya koyamayacağım her zaman birinci sırada kalan en büyük zenginliğim. Bakanlıklar gelip geçiyor, siyaset gelip geçiyor, bakanlar gelip geçiyor ama hekim olmak farklı bir zenginlik. Bu zenginliği yaşatan yaşamama vesile olan Cerrahpaşa’daki tüm hocalarıma buna vesile olan emeği geçen herkese de ayrıca teşekkür etmek istiyorum.

Sağlıkta ikinci on yıl önemli bir dönem, sağlıkta dönüşümün ikinci on yılında birinci on yılının başarılarını yaşadık. 75 milyon ülke insanımızın, hele hele sağlık alanındaki hizmetlerin en iyisine layık olduğuna inanıyoruz ve bunu daha iyi noktalara taşımak önceliğimiz. Bunu başarabilmek içinde her geçen gün daha çok daha çok çalışacağız.

Çocuklarımızın gençlerimizin toplumumuzun sağlıklı bir yaşamı merkezine almalarını ve nasıl olur da daha sağlıklı kalabilirimi beslenmesi, hareketi, çevresi bütün bunlarda sağlıklı bir hayatı sürdürebilmeyi kişilerin özellikle de çocuklarımızın hayat felsefelerine ve yaşam anlayışlarına yerleştirebilmek gibi yoğun bir çalışma ikinci on yılın döneminde gündemimize almamız gerektiğine inanıyorum. Halk sağlığının kamuoyu tarafından da güçlü bir şekilde sahiplenilmesinin ve talep edilmesinin gerektiğine inanıyorum.”

 

Konuşmasında dünyadaki dönüşüm ile birlikte sağlık alanındaki gelişmeleri ve teknolojik yenilikleri dile getiren İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, bu süreçte İstanbul Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi ve üniversite olarak beklentilerini ifade etti. İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, sözlerine şöyle devam etti:

“Dünya da globalleşme ile birlikte aslında öylesine hızlı bir dönüşüm, o kadar hızlı bir değişim başladı ki sağlık hizmetleri alanının bu değişim ve dönüşümün dışında kalması asla mümkün olmazdı. Nitekim dünyada az veya çok bütün ülkeler sağlık hizmetlerinin çağın gereklerine uydurmak için birçok adım attılar. Türkiye‘de son 10 yılda sağlıkta dönüşüm programıyla hakikaten taraflı tarafsız herkesin görebildiği çok olumlu değişimlerin altına imzasını koydu. Bu hızlı değişimin dönüşümün çok sayıda nedeni var. Bunlardan bir tanesi teknolojinin hızla gelişmesi. Teknoloji hızla geliştiği zaman sektörün içindeki bütün alanları da arkasında ittirmeye başlıyor. O kadar yeni o kadar teknolojiye dayalı o kadar pahalı tedaviler ortaya çıkıyor ki, bütün dünyadaki en gelişmiş ülkeler de dahil bütün ülkeler bu tedavileri karşılamakta çok büyük sıkıntı çekiyor. Sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği sadece Türkiye için değil dünyadaki çok daha zengin ülkeler için de büyük bir sıkıntı olmaya devam ediyor.

Böylesine hızla bilgi artışının olduğu bir ortamda daha da uzmanlaşmış elemana ihtiyaç duyuluyor. Bütünü kaçıran topluluğun birlikte hareket etmesinin zorlaştığı durumlar oluyor, uzmanlaşmış insanların maliyeti de fazla oluyor. Ülke kaynakları bu maliyetleri karşılayamıyor.

Bir taraftan insan kaynağını arttırırken diğer taraftan da mutlaka kanıta dayalı tıpla, hızla sağlık alanını baskı altında tutan endüstrinin de bir şekilde yönetilmesi gibi bir problemle karşı karşıya kalıyoruz. Çözümde aslında kaliteli ve sayıca yeterli insan kaynağı.

Türkiye’de de her meslek alanında yeni okullar, yüksekokullar, fakülteler açılarak bu ihtiyaca cevap verilmeye çalışılıyor. İstanbul Üniversitesi olarak biz de zaten güçlü olduğumuz bu alanda son yıllarda da yine bu ihtiyaca cevap vermek için çok çeşitli çalışmalar yaptık. Birçok ülkede olmayan bir gücümüz var. İki tıp fakültemiz var. İstisnai bir durum olabilir. Ama birçok konuda kıyaslama için eşsiz fırsatlar sunar. Her iki fakültemizde önce tıp eğitimi ve araştırmalarını, sonra da hizmeti en kaliteli şekilde sürdürmeye çalışıyoruz. Bunun göstergeleri, TUS sınavında yüzümüzü güldüren sonuçlar şeklinde karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin ilk hemşirelik fakültesini kurduğumuzu ifade etmeliyim. Bu gelişme hemşirelik yüksekokullarının da fakülteleşme sürecini sağladı. Son derece gururluyuz. Ülkemizin hemşirelik alanında akademik açıdan çok önemli bir adım atmasına sebep olduğumuzu düşünüyorum.

Bizim sağlık bilimleri meslek yüksek okulumuz vardı. Hala birçok programla hizmetine devam ediyor. Yine kurulmuş bazı yüksek okullarımız vardı ama bir sağlık bilimleri fakültemiz yoktu. Bu organizasyonu tamamlayarak ve yeni birimler ekleyerek Sağlık Bilimleri Fakültemizi kurduk. Türkiye’nin alanındaki en önemli sağlık bilimleri fakültelerinden bir tanesini olacağına eminim.

Modern Kampüslerimize Çok Kısa Zamanda Ulaşacağız

“İstanbul Üniversitesi olarak biz üzerimize düşeni yaptık. Şimdi siyaset kurumunun adım atma sırasının geldiğini düşünüyorum. İnşallah en kısa zamanda, hem ülkemize hem İstanbulumuza hem üniversitemize yakışır birer kampüse kavuşacağız. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir şeyi oluşturma, çözme kapasitesi bütün bu çağın değişimleriyle birlikte hızla arttı. Artık böyle 15 yıl, 20 yıl, 30 yıl beklenmiyor. Bu tür büyük projelerinde çok kısa zamanda tamamlanabildiğini görüyoruz. Ve bu beklentimizi sayın bakanımızın huzurunda bir kez daha siyaset kurumuna iletmek istiyorum.”

Hocalarımızı Tekrar Aramızda Görmek İstiyoruz

“İnsan kaynakları konusundaki hassasiyetimizi tekrar beyan etmek istiyorum. Üniversiteler hem uç fikirdeki insanların hem de uç bilgilere sahip insanların en çok bulunmaları gereken yerlerdir. Dolayısıyla bizim çok değerli hocalarımızı tekrar üniversitemizde görmeyi arzu ediyoruz. Bunu kendimiz için değil öğrencilerimiz için tıp eğitimi araştırmaları için yurt dışındaki temsil gücümüz için ve aynı zamanda hastalarımız için istiyoruz.

Türkiye’de hakikaten sağlık alanında çok şey yapıldı. Ancak terazi birazcık diğer tarafa doğru baskın olmuş durumda. Şimdi artık gerek sizin de çok hassas olduğunuzu bildiğimiz sağlıkta şiddet konusunda gerekse halkımızın aşırı derecede artmış beklentilerinin taleplerinin yönetilmesi anlamında hem de üniversitelerin ve üniversite hastanelerinin sıkıntılarının artık bir an önce giderilmesi konusunda da sizin gayretlerinizi esirgemeyeceğinizi biliyorum.”

Emeği Geçen Herkese Teşekkür Ederim

“Sözlerimi tamamlamadan önce Reyhanlı’da kaybettiğimiz bütün kayıplarımız için Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Başta hükümetimize ve hükümetimizin bu alanda çok yorulduğunu bildiğimiz değerli bakanı olmak üzere Türk milletine ve sizlere baş sağlığı dileklerimi ifade etmek istiyorum. Değerli Haydar Sur hocama bu toplantıyı organize etiği için Recep Alp hocaya bu toplantının fikir babası olduğu için Özgür Enver hocaya da ev sahipliği için ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından TC Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu “Sağlıkta Dönüşüm Programının 2. Döneminin Vizyonu” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ile birlikte katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Programın ilk gününün ilk oturumunun sonunda TC Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na mezun olduğu İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet tarafından diploma ve öğrenci dosyasının bir kopyası ile diplomasının baskılı olduğu çini tabak hediye edildi.

TC Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 3. Rumeli Buluşmaları’nın düzenlemesine yaptıkları katkılardan dolayı İÜ Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur ve İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgün Enver’e teşekkür belgesi verdi.

Her yıl düzenli olarak yapılan ve Marmara Bölgesi’ndeki üniversitelerin sağlık yönetimi bölümlerini bir araya getiren Rumeli Buluşmaları bu yıl da yoğun katılımla oldu.

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Oditoryumu’nda 2 gün süren etkinliğe kamu üniversiteleri olarak Marmara Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi; vakıf üniversiteleri olarak ise Medipol Üniversitesi, Acıbadem Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Yeniyüzyıl Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Bilim Üniversitesi ve Üsküdar Üniversiteleri katıldı.

3. Rumeli Buluşmaları’nda “Hasta Yönetimi ve Sağlıkta Şiddet”, “Sağlık Yönetimi Eğitiminde Öğrenci Memnuniyeti”, “Sağlıkta Şiddete Hekimlerin Yaklaşımı”, “Hasta İlişkileri Yönetimi”, “Sağlık Yönetimi Eğitimine Akademisyen Bakışı” başlıklı konular tartışıldı, sorun ve çözüm yolları dile getirildi.

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü