Şifremi Unuttum

Kronik Viral Hepatiti Olanlarda Parkinson Hastalığı Daha Sık Görülüyor

Kronik Viral Hepatiti Olanlarda Parkinson Hastalığı Daha Sık Görülüyor

2 Nisan 2017

Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre hepatitle infekte olan kişilerin Parkinson hastalığına yakalanma oranı daha yüksek.

Neurology dergisinde 29 Mart 2017’de yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre hepatit B ya da hepatit C infeksiyonu olan kişilerin Parkinson hastalığına yakalanma oranı hepatit olmayanlara göre yüzde 51 ila yüzde 76 daha yüksek bulundu. Araştırma Birleşik Krallık’ta 1999-2011 yılları arasında hepatit B ya da C hastası 70 000 erişkinin kayıtlarını temel aldı.

Söz konusu araştırma hepatit ve Parkinson arasında bir neden-sonuç ilişkisi kuramasa da iki hastalığın arasında oldukça güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz yıl Tayvan’da yapılan bir araştırma da hepatit C ile Parkinson hastalığı benzer bir sonuç ortaya koymuştu. Britanyalı bireylerle yapılan çalışmadan elde edilen yeni bulgular hepatit B ile olan ilişkiyi de ortaya koydu.

Parkinson hastalığı titreme, sertlik, denge ve koordinasyon sorunlarına yol açıyor. Henüz tedavisi bulunmayan hastalığın belirtileri zamanla kötüleşiyor. Hastalığın nedeni bilinmemekle birlikte beynin hareketi düzenleyen bir kimyasal olan dopamin üreten hücrelerini kaybettiği biliniyor.

Bazı araştırmacılar Parkinson’un barsaklarda başladığına inanıyor. Parkinson teşhisi konulan kişilerde hareketle ilişkili belirtiler ortaya çıkmadan seneler önce kabızlık ve sindirim problemleri görülebiliyor. Yapılan hayvan deneyleri, sindirim sistemindeki bakterilerin Parkinson için ortam oluşturuyor olabileceğine işaret ediyor.

Viral hepatitis and Parkinson disease

A national record-linkage study

Pakpoor J, Noyce A, Goldacre R, et al. Published online before print March 29, 2017, doi: http:/​/​dx.​doi.​org/​10.​1212/​WNL.​0000000000003848

Neurology 10.1212/WNL.0000000000003848


Haberi için [Tıklayınız]