Şifremi Unuttum

Creutzfeldt-Jakob Hastalığında Yeni Bir Tanı Yöntemi

Creutzfeldt-Jakob Hastalığında Yeni Bir Tanı Yöntemi

Creutzfeldt-Jakob Hastalığında Yeni Bir Tanı Yöntemi

17 Ocak 2016

JAMA Neurology dergisindeki bir makalede beyin-omurilik sıvısı (BOS) ve olfaktor mukozada femtogram düzeyindeki  Creutzfeldt-Jakob (CJD) hastalığına spesifik patolojik proteinlerin saptanmasına dayanan  “real-time quaking-induced conversion assay” (RT-QuIC) yönteminin %100’e yakın duyarlılık ve özgüllüğe sahip olduğu bulunmuş.

Yazarlar, manyetik rezonans (MR), BOS incelemesi ve elektroensefalografi gibi tanı yöntemleri birlikte kullanıldığında yalnızca %83 duyarlılık ve %71 özgüllük sağlandığını bildiriyor. Yeni yöntemin, yılda 400 olgunun görüldüğü Birleşik Devletler’de CJD’nin diğer birçok nörolojik hastalıktan ayırt edilmesi açısından büyük yarar sağlayacağı vurgulanıyor.

JAMA editörlerinden Dr. Paul Brown da özgüllüğünün %100 olmasından ve çok pahalı olmamasından dolayı RT-QuIC’ nin önümüzdeki yıllarda CJD tanısı için standard bir test olabileceğini belirtiyor.

 

Diagnosis of Human Prion Disease Using Real-Time Quaking-Induced Conversion Testing of Olfactory Mucosa and Cerebrospinal Fluid Samples

JAMA Neurology
Matilde Bongianni, PhD; Christina Orrù, PhD; Bradley R. Groveman, PhD; et al. JAMA Neurol. Published online December 12, 2016. doi:10.1001/jamaneurol.2016.4614

 

A New Standard for the Laboratory Diagnosis of Sporadic Creutzfeldt-Jakob Disease

JAMA Neurology
Paul Brown, MD. JAMA Neurol. Published online December 12, 2016. doi:10.1001/jamaneurol.2016.4877