Haber

Prof. Dr. Alpay Azap: Omikron, Delta’dan Daha Fazla İnsana Bulaşacak

KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Türkiye’de de saptanan yeni varyant omikronun, COVID-19’u atlatanlar, eksik aşılılar ve aşısının üzerinden çok zaman geçenlerde de Delta’ya kıyasla daha fazla hastalık yapabileceğini söyledi.

Her ne kadar resmi olarak altı hastada saptandığı açıklansa da infekte olan insan sayısının daha yüksek olması bekleniyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İstanbul’da bir, İzmir’de beş vaka olduğunu duyurdu. Bunlar sadece saptanan vakalar. omikronun Delta’dan altı kat daha fazla bulaşması, toplumdaki hastaların çok daha fazla sayıda olduğuna işaret ediyor.

Fark edilmeden önce de Türkiye’de mutlaka bulunduğunu, tespit edilecek sıklığa ulaştığında yakalanacağını bildiklerini belirten Azap, “Vaka sayısı arttıkça, yakalama şansı da artacaktır. Bizdeki sorunlardan biri virüsün genetik takibinin, taramasının istenen düzeylerde olmaması. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü kapasiteyi artırmaya çalışıyor. Şu anda yüzde 1 civarında tarama. En azından yüzde 10’a ulaşmalı. Tabii bu tarama sonuçlarının en azından bilimsel kamuoyuyla paylaşılması önemli” dedi.

‘Daha hafif olduğunu düşünmüyoruz’

Diken’in soruları yanıtlayan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu üyesi Azap, omikron ile ilgili iyimser senaryolara temkinli yaklaştı:

“Omikronun yapmış olduğu hastalık, daha hafif ya da Delta’ya kıyasla daha ağır değil gibi görünüyor. Ancak henüz yeterli veri yok. Dünyada çok fazla hastalanan insan olmadığı için net konuşmak kolay değil. En azından gözlemler, ilk başta Güney Afrika’da söyledikleri gibi daha hafif bir hastalığa dönüştüğü hipotezini desteklemiyor. Çünkü Güney Afrika pandeminin başından beri COVID-19’un sürekli yüksek sayılarda seyrettiği, o yüzden de nüfusun yaklaşık yüzde 70’inin bağışıklık kazandığı, aşılamanın düşük ama hastalığı geçirenlerin çok fazla sayıda olduğu bir yer. Öyle olunca da omikronla tekrar hastalananlarda daha hafif bir seyir ortaya çıkması zaten beklenir. Dolasıyla daha hafif olduğunu düşünmüyoruz.”

Ağır seyreden ve ölümle sonuçlanan COVID-19 artacak

Omikronun daha ağır seyrettiğine dair de elde bir veri bulanmadığını vurgulayan Azap, infeksiyonun seyriyle ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: “Hastalığın klinik bulgularında, ağırlık seyrinde, ağır seyir olasılığında, ölüm oranında belirgin bir değişiklik olmasını beklemiyoruz. Alfa varyantı kendisinden öncekinden, Delta Alfa’dan, omikron da Delta’dan daha bulaşıcı. Bulaşıcılığının artması, çok fazla kişiye bulaşıyor anlamına geliyor. Dolasıyla bu kişiler içerisinde, risk faktörü olan, hastalığın zaten ağır seyredeceği çok fazla kişi hastalanmış oluyor. Ağır seyreden ve ölümle sonuçlanan COVID-19 infeksiyonlu sayıları artacak.”

Kolay bulaşıyor, çok çoğalıyor

Yeni varyantla ilgili bir başka önemli özellik, kolay bulaşması ve vücutta çok çoğalması. Bu hastalananlarda virüs yükünün fazla olacağı anlamına geliyor.

Azap, COVID-19’da hastalığın ağırlığını belirleyen önemli faktörlerden birin vücuda giren virüs miktarı (virüs yükü) olduğunu vurguladı: “Omikron kolay bulaştığı ve çok çoğalarak virüs yükü oluşturduğu için biraz daha ağır seyretmesini bekliyoruz. Kendinden önceki varyanta kıyasla Alfa, Alfa’ya kıyasla Delta daha ağır seyretti. omikronda da benzeri tablo göreceğiz.”

Haber İçin Tıklayınız

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu yazılar da ilginizi çekebilir

Daha Fazla Haber