Haber

Bir Analize Göre COVID-19’un İnsanlara Yayılmasına Ölümcül Bir Domuz Hastalığı Yol Açmış Olabilir

Çin’de domuzların topluca itlaf edilmesine yol açan Afrika domuz ateşi, insanlar diğer etlere yöneldiği için insan-virus temasını artırmış olabilir.

Yeni bir analize göre, insanlara COVID-19 bulaşmasına ölümcül bir domuz hastalığı salgını zemin hazırlamış olabilir. İlk olarak 2018’de Çin’i kasıp kavuran Afrika domuz ateşi (ASF), domuz eti tedarikini bozarak insanların alternatif etler aramasına yol açtı ve insan-virus teması potansiyelini artırdı.

Domuz eti Çin halkının beslenmesinde ana et kaynağıdır ve dünyadaki domuzların yarısı Çin’de üretilmektedir. Ülke yılda yaklaşık 55 milyon ton domuz eti üretmekte ve 128 milyar doları aşan değerde bir endüstri oluşturmaktadır. ASF salgını 2019’un son çeyreğinde Çin’in büyük bölümüne yayıldı. Hastalık tedavi edilemez ve iyileşmez. Bir kez yakalandıktan sonra tek çözüm infekte hayvanları öldürmektir.

Domuzların taşınmasına getirilen kısıtlamalar ve hayvan itlafı nedeniyle fiyatların artması domuz arzında dramatik bir düşüşe neden oldu ve ülke çapında alternatif et kaynaklarına talebi artırdı. Çin ve Birleşik Krallık’tan bir araştırma ekibinin henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen analizinde öne sürdüğü üzere, bu kaynaklar vahşi hayvanları içeriyordu ve bu nedenle insan-koronavirus teması büyük ölçüde arttı.

Haber İçin Tıklayınız

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu yazılar da ilginizi çekebilir

Daha Fazla Haber