Haber

Yoksul Ülkelerin Yeni COVID Tedavilerine Ulaşması Aşılar Kadar Zor mu Olacak?

Merck, yeni antiviral ilacını yoksul ülkelerde kullanıma sunmak için bir adım attı, ancak koronavirus ilaçlarına geniş erişim için pek çok engel bulunuyor.

COVID-19 aşı kampanyalarının başlamasından yaklaşık bir yıl sonra, aşıların büyük çoğunluğu, eşitsizliği çözmeye yönelik net bir yol olmaksızın zengin ülkelerde yaşayan insanlara gitti.

Bu ay, bir antiviral ilacın koronavirusa karşı etkisinin büyük bir klinik deneyde kanıtladığı haberi, pandemide bir dönüm noktası için yeni bir umut verdi: yakın gelecekte basit bir hap infekte kişilerin ölmesini veya ciddi şekilde hastalanmasını engelleyebilir.

Merck tarafından üretilen molnupiravir ilacının dağıtımı kolay ve evde alınabilir. Deneme sonuçları,  yüksek riskli kişilerde infeksiyonun erken döneminde hastaneye yatış ve ölüm riskini yarıya indirdiğini gösterdi. Şirket, FDA’ya acil kullanım izni için başvurdu ve karar Aralık başında açıklanabilir.

Aşılarının denizaşırı üreticiler tarafından üretilmesine izin vermek için lisans anlaşması yapma çağrılarına direnen aşı üreticileri Pfizer ve Moderna’nın aksine Merck, Hindistan’daki jenerik üreticilerin 100’den fazla yoksul ülkede hapları çok daha düşük bir fiyata satmasına izin verecek. Aşılama oranlarının %3 kadar düşük olduğu Sahra altı Afrika’daki çoğu ülke anlaşma kapsamında.

İlaca erişim hakkını savunanlar, Merck’in lisans anlaşmasının cesaret verici bir başlangıç ​​olduğunu, ancak eşitliğe doğru küçük bir adım olduğunu söylüyor. Merck ilacın üretimine başladı, ancak jenerik ürünün ne kadarının gelecek yıl piyasada olacağı belli değil. Anlaşmalar, COVID’den ağır etkilenen Ukrayna gibi pek çok aşılanmamış ülkeyi dışarıda bırakıyor. Ayrıca antiviral kullanımının uygun fiyatlı, güvenilir testlerle birleştirilmesi gerektiği ve bunun birçok yerde sınırlı olduğu belirtiliyor.

Pfizer dahil olmak üzere diğer birçok ilaç üreticisinin benzer ilaçlarla ilgili denemelerden elde ettikleri etkinlik verilerini yakın zamanda açıklaması bekleniyor; ancak şirketler, benzer anlaşmalara girip girmeyecekleri konusunda yorum yapmak için çok erken olduğunu söylüyor.

Haber İçin Tıklayınız

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu yazılar da ilginizi çekebilir

Daha Fazla Haber