Şifremi Unuttum

Prof. Dr. Münir BÜKE

KLİMİK 2016 – 30. Yıl Kurultayı (9-12 Mart 2016, Antalya)’nda Prof. Dr. Münir BÜKE Anısına Düzenlenen Oturumlar

münir büke 1

 

okProf. Dr. Çağrı BÜKE’nin Yaptığı Konuşmayı İzlemek için [Tıklayınız]

 

 

 

münir büke 2

 

okProf. Dr. Haluk ERAKSOY’un Yaptığı Konuşmayı İzlemek için [Tıklayınız]

 

 

 

Prof. Dr. Münir BÜKE’nin Özgeçmişi

10 Mart 1940’ta Salihli’de doğdu. Salihli Namık Kemal İlkokulu’nu 1950’de, Salihli Ortaokulu’nu 1953’te, Manisa Lisesi 1956’da bitirdi. Aynı yıl girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1962’de mezun oldu. 1962-1964’te Erzurum Horasan Askeri Konak Komutanlığı emrinde vatani görevini yaptı.

1964’te Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve İntan Hastalıkları Kürsüsü’ne asistan olarak atandı ve 1968’de Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı oldu.

1970-1971’de Belçika Hükümeti’nin bursunu kazanarak Anvers’te Prince Leopold Institut de Medecine Tropicale’ de çalıştı. Bu sure içinde bakteriyoloji, protozooloji, genel ve özel tıbbi mikoloji kurslarına katılarak aldığı sertifikayla birlikte mikoloji dalında Etude de la Production d’ Esterase et de Catalase par des Candidas konulu tezi hazırlayarak verdiği sınavla Tıbbi Mikoloji diploması da aldı.  1971-1972’de Fransız Hükümeti’nin bursunu kazanarak Paris Pasteur Enstitisü’nde çalıştı. Bu sürede katıldığı  üniversite üstü düzeydeki kurslarda başarı göstererek “Certificat de Microbiologie Systematique” ve  “Certificat d’Immunologie Generale et de Serologie” aldı.

1973’te Doçent, 1982’de Profesör oldu.

Kendi branşıyla ilgili bilimsel yayınlarının yanı sıra, özellikle kuduzla mücadelede ve yurdumuzda modern insan kuduz aşılarının ithalinde ve kullanılmasında katkıları vardır. Yeni kuduz aşıları üzerinde araştırmaları da bulunmaktadır. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü ile brusellozun değişik tedavi rejimlerine yanıtı üzerinde çalışmaları olmuştur. Enfeksiyon Hastalıklarının Hasta Örnekleri İle Tanımı kitabının editörüdür.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1973-1982 ve 1991-1993’te Fakülte Kurulu üyeliği, 1991-1997’de İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı, 1998-2000’de Dekanlık, Üniversite Senatosu üyeliği ve Üniversite Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Eylül 2006-Mart 2007 arasında üçüncü kez Anabilim Dalı Başkanlığında bulunduktan sonra emekli oldu.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği 11., 12., 13. ve 14. Dönem Onur Kurulu üyesi olarak görev yaptı.

27 Ocak 2016’da İzmir’de aramızdan ayrıldı.

Evli ve Prof. Dr. A. Çağrı Büke ile Uzm. Dr. Yankı Büke-Ötleş’in babasıydı.

 

Prof. Dr. Münir Büke vefat etti

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin eski dekanlarından Prof. Dr. Münir Büke vefat etti.

Hürriyet_Logo_Küçük
DHA

Prof. Dr. Münir Büke vefat etti

Uzun yıllar Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanlığı yapan, bir süre dekanlık görevini yürüten, yüzlerce öğrenci yetiştiren Prof. Dr. Münir Büke yaşamını yitirdi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Büke’nin de babası olan Prof. Dr. Münir Büke için 28 Ocak Perşembe günü saat 11.00’da Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi’nde cenaze töreni düzenlenecek. Kuduz hastalığı konusunda yaptığı çalışmalar ile de bilinen Prof. Dr. Münir Büke’nin naaşı aynı gün Alsancak Hocazade Camisi’nde öğlende kılınacak cenaze namazının ardından, Manisa’nın Salihli İlçesi’nde, aile mezarlığında toprağa verilecek.

PROF. DR. MÜNİR BÜKE KİMDİR?

İmmünoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Klinik Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Münir Büke, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1968 yılında mezun oldu. Aynı fakülteden 1973 yılında doçentlik, 1982 yılında da profesörlük unvanı aldı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yaptı. Prof. Dr. Minür Büke aynı zamanda bir süre Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanı olarak görev yaptı. Mesleki çalışmalarını Salihli’deki muayenehanesinde sürdürdü. Prof. Dr. Münir Büke, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği üyesiydi.