Şifremi Unuttum

Hasta Hayvanın Etini Yiyen Kadın Şarbondan Öldü

Hasta Hayvanın Etini Yiyen Kadın Şarbondan Öldü

10 Şubat 2018

Trabzon Akçaabat’ta hastalanarak ölen ineğin etinden yiyen Fatma Çakır,  hayatını kaybetti. Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından kesilen hayvanın etinde şarbon hastalığı mikrobu tespit edildiği açıklandı.

Trabzon Akçaabat’ın Ağaçlı Mahallesi’nde oturan M.A., 10 gün önce hastalanan ineğini kesip, etini komşularına dağıttı. Etten aldığı iddia edilen mahalle sakinlerinden evli ve 4 çocuk annesi Fatma Çakır (39), 3 gün önce rahatsızlanarak gittiği hastanede yaşamını yitirdi, 73 kişinin de halsizlik, mide yanması ve yüksek ateş gibi şikayetlerle acil servise başvurduğu öğrenildi.

Rahatsızlanan kişiler, acildeki tedavilerinin ardından taburcu edildi. Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. İncelemede, kesilen hayvanın etinde şarbon hastalığı mikrobu tespit edildiği belirtilerek şöyle denildi:

“İlimiz Akçaabat ilçesi Ağaçlı Mahallesi’nde bir adet büyükbaş hayvanın kesilerek dağıtılması ve bunları tüketen bazı vatandaşlarımızda birtakım rahatsızlıkların belirmesi üzerine Akçaabat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce ilgili vatandaşın işletmesine gidilerek, kesilen hayvana ait et numuneleri ve işletmede bulunan diğer hayvanlardan kan örnekleri alınmış, Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderilmiştir. Analiz sonuçlarında kesilen hayvanın şarbon hastalığı mikrobu taşıdığı, diğer mevcut hayvanlarda ise hastalık olmadığı tespit edilmiştir.

Konu ile ilgili İl/İlçe Müdürlüğümüzce karantina, idari ve fenni tedbirler alınmış olup, ilk etapta dezenfeksiyon işlemleri yapılmış, mevcut henüz tüketilmeyen etler imha edilmiştir. Aşılama faaliyetine bugün itibarıyla başlanmıştır. İlgili durumun takibi Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Kaymakamlığı ile birlikte koordineli olarak yapılmaktadır. Şu an endişe edilecek herhangi bir durum görülmemektedir.”


Haberi için [Tıklayınız]