Şifremi Unuttum

Sağlık Hizmetlerinin Kalitesi Yönünden 188 Ülke Arasında 103. Sıradayız

ntv_logo

sağmık hizmetlerinde kalite.jpg

Sağlık araştırmaları dergisi The Lancet’in son raporuna göre, BM’in sağlık alanında ulaşmayı hedeflediği kaliteyi yakalamak için yapılması gereken çok iş var. Ülkelerdeki sağlık sektörü hizmetlerini en iyiden kötüye doğru sıralayan rapora göre, en iyi sağlık hizmetleri İzlanda’da. Türkiye ise 103. sırada.

Birleşmiş Milletler’in sağlık alanında dünya genelinde ulaşmayı hedeflediği kalite çıtası her ülke için farklı seviyede. Ancak İngiltere merkezli sağlık araştırmaları dergisi The Lancet’nin son raporuna göre genel olara katedilmesi gereken yol bir hayli uzun.

Aljazeera.com’un aktardığına göre, tüm dünyada çocuk ölümlerinin önüne geçme konusunda ilerleme var, yoksulluğun tetiklediği sağlık sorunlarında da gerileme söz konusu. Ancak, aşırı alkol tüketimi, obezite ve eşler arasında şiddet alanlarında yükseliş gözleniyor.

188 ülkeyle 26 yıllık sürecin değerlendirmesini paylaşan The Lancet’in raporunda “İlerleme oldukça değişken bir durum arzediyor” yorumu yapıldı.

HIV, VEREM VE ÇOCUKLARDA OBEZİTEDE HİÇBİR ÜLKE HEDEFE ULAŞAMADI

Olumlu taraftan bakıldığında ülkelerin yaklaşık üçte ikisi BM’nin 2030 hedeflerini tutturuyor. Ancak HIV, tüberküloz ve çocuklukta aşırı kilo gibi sorunlarda hiçbir ülke henüz hedeflenen seviyeye ulaşamadı. En önemli gelişme doğum sırasında anne ve bebeğin ölmesinin önüne geçilmesi konusunda kaydedildi. Yetersiz beslenme nedneiyle çocuk ölümlerinde de ciddi azalma görülüyor.

SAĞLIKTA EN İYİ ÜLKE İZLANDA, EN KÖTÜ İSE ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ

Ülkelerdeki sağlık sektörü hizmetlerini en iyiden kötüye doğru sıralayan rapora göre, en iyi sağlık hizmetleri İzlanda’da. En kötüsü ise iç savaşın pençesindeki Orta Afrika Cumhuriyeti’nde.

Avrupa, Kuzey Amerika, Asya’nın bazı bölümler ve Avustralya’da sağlık sektörü iyi işliyor. Afrika’da ise sağlık hizmeti kötü durumda.

İzlanda’yı, Singapur, İsveç, Andorra, İngiltere, Finlandiya, İspanya, Hollanda, Kanada ve Avustralya izliyor.

ABD 28, TÜRKİYE 103. SIRADA

Listenin son sıralarında Somali, Güney Sudan, Nijer, Çad, Kongo, Burundi, Mali, Afganistan ve Sirra Leone yer alıyor. Süper güç ABD ise ‘görece olarak kötü’ notunu alarak 28. sırada.

Türkiye‘nin sağlık hizmetlerinde kalite sıralamasındaki yeri ise 103.