Şifremi Unuttum

3. Ultrasonografi Eşliğinde ve Serviste Uygulamalı Karaciğer Biyopsisi Kursu (9 Mart 2012, Konya) Raporu

TÜRK KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE İNFEKSİYON HASTALIKLARI
(KLİMİK) DERNEĞİ BAŞKANLIĞINA,

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneğimizin Viral Hepatit Çalışma Grubu adına organizasyonunu üstlendiğimiz 3. Ultrasonografi Eşliğinde ve Serviste Uygulamalı Karaciğer Biyopsisi Kursu 9 Mart 2012 tarihinde, Konya’da Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirildi.

Sabah saat 09.00’da İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Toplantı Salonunda, Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar GÖKTAŞ tarafından açılış konuşması yapıldı. Saat 09.10-09.30 arasında Prof. Dr. Onur URAL “Karaciğer Biyopsisi” başlıklı sunumu yaparak, uygulamalı karaciğer biyopsisi öncesi genel bilgi verdi.

Saat 09.30-12.00 arasında karaciğer biyopsisi ile ilgili uygulamalı program gerçekleştirildi. Bu bölümün organizasyonu için gerekli teknik donanımın kurulması adına yaklaşık 15 gün önce yaptığımız ön hazırlıklar sonrasında 9 Mart 2012 tarihinde sistem eksiksiz olarak işler hale getirildi. İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Toplantı Salonu ile klinik içindeki müdahale odası arasında yaklaşık 50 metre kablo döşendi ve yerleştirilen kameralar aracılığıyla yayın hazırlığı tamamlandı. Kursa katılan 24 kursiyer üç gruba bölündü.

İlk  grup Yrd. Doç. Dr. Şua SÜMER tarafından yapılan kör perkutan biyopsiyi izlemek için kliniğimizdeki müdahale odasına geçti. Kalan 2 grup toplantı odasında Prof. Dr. Onur URAL’ın sunumu ile biyopsileri izledi. Kör perkutan biyopsileri hasta başındaki her gruba ayrı ayrı anlatılarak Yrd. Doç. Dr. Şua SÜMER tarafından gerçekleştirildi. Üçlü rotasyon sona erince saat 10.00-10.30 arasında kahve-çay molası verildi.

Bu mola sırasında Radyoloji Anabilim Dalı’ndan getirilen ultrasonografi cihazı ve sistem klinik içindeki müdahale odasına hazırlandı. Ultrasonografi eşliğindeki karaciğer biyopsileri Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cengiz EROL tarafından yapıldı. Üç grup sırayla ultrasonografi eşliğinde yapılan biyopsiyi izledi. Diğer gruplara toplantı salonunda yapılan işlemle ilgili toplantı salonunda bilgi verildi.

Uygulamalı program bittikten sonra tüm ekibe kampüs içinde, hastaneye çok kısa yürüme mesafesinde olan bir yerde öğle yemeği verildi. Saat 13.00’te toplantının ikinci bölümü başlatıldı. İlk olarak Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal DENİZ’in “Patolog Gözüyle Kronik Viral Hepatitler” başlıklı sunumu izlendi. Ardından interaktif olgu sunumları bölümüne geçildi. Doç. Dr. Ziya KURUÜZÜM “Laboratuvar ve Patolojik Yorumlarıyla Kronik Hepatit B Olguları”, Yrd. Doç. Dr. Süda TEKİN-KORUK  “Laboratuvar ve Patolojik Yorumlarıyla Kronik Hepatit C Olguları” başlığı altında olgularını sundular.

Olguların patoloji preparatları Doç. Dr. Kemal DENİZ‘e ulaştırılmış ve gerekli slaytlar yapılmıştı. Olguların sunumu sırasında tekrar Doç. Dr. Kemal DENİZ’in söz alması sağlanarak patoloji slaytları üzerinde yorumlar ve tartışmalar yapıldı. Eğitici olarak rol alan meslektaşlarımızın hepsi gerçekten çok başarılı ve etkileyici sunumlar gerçekleştirdiler.

Toplantı boyunca resimler çekildi. Oturumlar çok samimi bir ortamda son derece aktif ve tartışmalı geçti.

Kursun bitiminde Çankırı, İskenderun, İzmir, Ankara, Eskişehir, Karaman, Konya, Çumra, Kilis, İstanbul, Isparta, Nevşehir, Edirne, Kocaeli, Bursa, Afyonkarahisar, Denizli’den katılan 17 İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı ve 7 İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Asistanı olmak üzere toplam 24 üyemize sertifikaları sunuldu ve Kapanış Töreni gerçekleştirildi. Dilekler, temenniler ve eleştiriler bölümünde ise hem bu etkinlik hem de derneğimizin gerçekleştirdiği diğer etkinlikler adına çok olumlu geri dönüşler oldu.

Konya dışından gelen tüm katılımcılara gidiş-dönüş ulaşım ve 11 katılımcıya konaklama olanağı sağlandı. Gilead Sciences İlaç Ticaret Ltd. Şti. bu kursumuza koşulsuz eğitim desteği vererek sponsor oldu.

Çok yoğun emek gerektirmesine karşın gerçekten buna değer olduğunu düşündüğümüz kursumuza verilen destek için Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kuruluna şükranlarımızı sunuyoruz.

Başarılı ve bilimsel nice toplantılar düzenleyebilmek dileğiyle.

Saygılarımızla

Yrd.Doç. Dr. Şua SÜMER             Yrd.Doç. Dr. Nebahat DİKİCİ                  Prof.Dr. Onur URAL

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi
İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

 

 

Program için [Tıklayınız]