Şifremi Unuttum

Ultrasonografi Eşliğinde Uygulamalı Karaciğer Biyopsisi Kursu (24 Haziran 2011, Kocaeli) Raporu

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (Klimik) Derneği Başkanlığına,

Klimik Viral Hepatit Çalışma Grubu (VHÇG) tarafından ilk kez düzenlenen Ultrasonografi Eşliğinde Uygulamalı Karaciğer Biyopsisi Kursu 24 Haziran 2011 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirildi.

Kursun ilk bölümünde Radyoloji Anabilim Dalı’nın Anjiyografi Salonunda altı hastaya yapılan karaciğer biyopsisi, aradaki 200 m’lik mesafeye döşenen kablo aracılığıyla Konferans Salonuna canlı olarak yansıtıldı. Katılımcılar, her bir biyopsi işlemi sırasında, beşer kişilik gruplar halinde Anjiyografi Salonuna geçtiler. Bu sırada Konferans Salonunda bulunan Prof. Dr. Ercüment ÇİFTÇİ, ayrıntılı bir biçimde teorik ve pratik açıklamalarda bulundu. Ultrasonografiyi yapan doktorun eli ve ultrasonografi görüntüsü, perdede yan yana yer aldı. Her iki salondan da karşılıklı olarak izlenebilen mükemmel bir ses ve görüntü kalitesi elde edildi. Uygulamalar sırasında katılımcılarla eğiticiler arasında interaktif bir ortam sağlandı.

Topluca yenilen öğle yemeğinden sonra kursun ikinci bölümünde kronik hepatit B ve C tedavisine ilişkin Prof. Dr. Sıla AKHAN tarafından sunum yapıldı. Daha sonra sırasıyla Prof. Dr. Reşit MISTIK, kronik hepatit B; Uzm. Dr. Saadet YAZICI ise kronik hepatit C olgularını, Patoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Yeşim GÜRBÜZ’ün patoloji preparatlarına ilişkin yorumlarıyla birlikte sundu. Bütün oturumlar interaktif olarak gerçekleştirildi.

Kursun sonunda Ankara, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Eskişehir, Giresun, İstanbul, Kastamonu, Kocaeli, Niğde, Tekirdağ, Van, Yozgat ve Zonguldak’tan katılan  23 İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı ve  8 İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Asistanı olmak üzere toplam 31 üyemize sertifikaları sunuldu.

Kocaeli dışından gelen tüm katılımcılara gidiş-dönüş ulaşım, bu arada yedi katılımcıya konaklama olanağı sağlandı. Gilead Sciences İlaç Ticaret Ltd. Şti. bu kursumuza koşulsuz eğitim desteği vererek sponsor oldu.
VHÇG olarak başvurularını kabul edemediğimiz üyelerimizi de dikkate alarak, bundan sonraki kursu çok gecikmeden gerçekleştirmeyi umuyoruz.

Çalışma Grubumuz adına, Dernek Yönetim Kuruluna bu girişimimize verdiği destekten dolayı teşekkür ederiz.

Saygılarımızla.

Uzm. Dr. Ali ASAN
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi
İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı
Prof. Dr. Sıla AKHAN
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Fotoğraflar için [Tıklayınız]