Şifremi Unuttum

Vücut Sıcaklığı Yükseldikçe Hastalıklarla Daha İyi Savaşıyoruz

Vücut Sıcaklığı Yükseldikçe Hastalıklarla Daha İyi Savaşıyoruz

21 Mayıs 2018

Science Daily’nin haberine göre, İngiltere’nin Warwick ve Manchester Üniversitesinden matematikçi ve biyologlar, vücut sıcaklığı ne kadar çok olursa, bedenin tümörlere, yaralara ya da infeksiyonlara karşı savaşan önemli savunma sistemini o kadar hızlandırdığını belirledi.

Araştırmacılar, ateş sırasında olduğu gibi vücut sıcaklığındaki küçük yükselmelerin, infeksiyonlara verilen tepkiyi kontrol eden hücresel bir “saatin” hızını artırdığını ve bu yeni bilginin, bu süreçte yer alan anahtar bir proteinin hedeflenmesiyle daha etkili ve hızlı çalışan ilaçlar için kapı aralayabileceği kaydedildi.

Biyologlar, iltihap sinyallerinin, saatin çalışmasını başlatmak için “Nükleer Faktör kappa B” (NF-κB) proteinlerini aktive ettiğini buldu. Bu proteinler hücre çekirdeğinde hareket ederek genlerin aktif ya da inaktif hale gelmesini sağlıyorlar.

Bunun, hücrelerin bir tümöre, yara veya infeksiyona tepki vermesini sağladığı ve NF-κB kontrolsüz olduğunda Crohn hastalığı, sedef hastalığı ve “romatoid artrit” gibi iltihaplı hastalıklarla ilişkisi bulunduğu ifade edildi.

NF-κB saatinin 34 derece vücut sıcaklığında yavaşladığı ve normal vücut sıcaklığı olan 37 dereceden daha yüksek sıcaklıklarda (40 derece ateş gibi) hızlandığı tespit edildi.

Warwick’in Sistem Biyoloji Merkezi’ndeki matematikçiler, sıcaklık artışlarının döngü hızını nasıl artırdığını hesapladı. Ateşli hastalığı önlemek için gerekli A20 denilen bir proteinin bu süreçte kritik olarak yer alabileceği öngörüldü.

Araştırmacılar daha sonra hücrelerden A20’yi çıkardı ve NF-kB saatinin sıcaklıktaki artışlara karşı hassasiyetini kaybettiğini gördü.

Matematkçi David Rand vücut saatinin 24 saat boyunca 1,5 dereceye kadar küçük ayarlamalar yaptığını ve uykuda vücut sıcaklığının düşmesinin vardiyalı çalışma, jet lag ya da uyku bozuklukları gibi durumların neden inflamatuar hastalıklara yol açtığına iyi bir açıklama getirdiğini söyledi.

Biyolog Mike White ise sıcaklığın düşük olduğu kış aylarında soğuk algınlığı ve grip salgınlarının daha ciddi yaşandığını ve daha yüksek sıcaklıkta yaşayan farelerin kanser ve inflamasyona daha az maruz kaldığını biliyoruz diye konuştu.


Haberi İçin [Tıklayınız]