Şifremi Unuttum

Yeni Bir Mikobakteri Türü: Mycobacterium celeriflavum

Yeni Bir Mikobakteri Türü: Mycobacterium celeriflavum

20 Mayıs 2018

Ege Üniversitesi’deki bilim insanları keşfettikleri yeni bakteri türünü bilim literatürüne kazandırdı. 10 yıllık çalışmalarının sonucunda, akciğer enfeksiyonuna yol açan ve ‘Mycobacterium celeriflavum‘ adını verdikleri yeni bakteri türünün özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda hastalığa yol açabildiği belirtildi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Çavuşoğlu ile ekibi, akciğer enfeksiyonuna yol açan ve ‘Mycobacterium celeriflavum’ adını verdikleri yeni bakteri türü keşfederek, bilim literatürüne kazandırdı.

Türkiye’deki en gelişkin laboratuvarlardan birine sahip olduklarını belirten Prof. Dr. Çavuşoğlu, akciğer enfeksiyonuna yol açan bakteri türünün keşfedilmesinin 10 yıllık çalışmanın ürünü olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, “İnsanlarda hastalığa yol açan yeni bakteri türleri buluyoruz. Dünyada da bunun örnekleri var. Biz de çalışma ekibimiz ve uluslararası araştırıcılarla birlikte yeni bir bakteri türü bulup, isimlendirerek, dünya literatürüne sunduk. İlk kez bizim tarafımızdan bulunan bakteri türü, özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda hastalığa yol açabiliyor. Yaklaşık 10 yıllık süreçti. Bu bakterinin adı kondu ve hangi antibiyotiklerden etkilendiği belirlendi. Süreç tamamlanmış durumda. Bizim laboratuvarımız mikro bakterilerle ilgili çalışma yapan laboratuvar. Türkiye’deki en gelişkin laboratuvarlardan biri diyebiliriz. Her türlü kültür, genetik testler yapabiliyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Çavuşoğlu, keşfedilen bakterinin daha önce hastalarda tespit edilemediğini, artık yapılacak testlerle belirlenip, tedavisinin hızla yapılabileceğini söyledi.

Haberi İçin [Tıklayınız]