Şifremi Unuttum

Bulaşık Süngerindeki Büyük Tehlike

Mutfağınızda en kirli yer neresi?

21 Şubat 2018

BBC’den Dr. Michael Mosley BBC Türkçe’de yayımlanan yazısında Trust Me I’am a Doctor (sağlık üzerine bir BBC programı) sonucunda elde edilen verileri paylaşarak mutfaktaki tehlikeye dikkat çekti. Mosley’in verdiği bilgiler ve öneriler şöyle:

Mutfak yüzeyleri en zararlı mikropların bulunduğu yerler değil. Kamu Sağlığı ve Güvenliği Örgütü NSF International’ın yaptığı bir araştırmada 22 aileden her gün mutfak yüzeylerinden cep telefonlarına kadar 30 gündelik ev eşyasından örnekler alması istendi. Araştırmada E. coli bakterisi gibi bakterilerin yoğun olarak bulunduğu eşyaların başında bulaşık bezleri ve süngerleri bulunduğu ortaya çıktı.

Bulaşık süngerlerinin ya da bezlerinin yüzde 75’i koliform bakteri taşıyordu.

Bu bakterilerin bulunduğu diğer yerler şöyle:

– Mutfak lavabosu yüzde 45

– Mutfak tezgahları yüzde 32

– Kesme tahtaları yüzde 18

Banyoda ise koliform bakterilerin bulunduğu noktalar:

– Yüzde 27 diş fırçası sapları

– Yüzde 9 banyodaki kapı, dolap kolları

Koliform bakteri tehlikeli değil ancak dışkı bulaşmasının bir işareti olarak kabul ediliyor.

Mutfağınıza insan dışkısıyla bulaşmıyorlar ancak çiğ ette bulunan dışkı bakterisiyle bulaşıyorlar.

Bulaşık bezleri sıcak ve ıslak oldukları için bu tür bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturuyor.

Arizona Üniversitesi’nde hastalıkların nasıl taşındığını araştıran mikrobiyoloji profesörü Dr. Chuck Gerba, mutfak süngerlerinin ve bezlerinin evdeki en kirli şeyler olduğunu söylüyor.

Gerba’nın araştırmaları ortalama bir tuvalet klozetinde 6.5 santimetre karede 50 bakteri varken, bir süngerde santimetre karede 10 milyon bakteri ve bezlerde de bir milyon bakteri olduğunu ortaya koydu.

Diğer bir deyişle mutfak süngeriniz tuvaletinizden 200 bin kat daha kirli olabilir.

Eğer mutfağınızda kötü mikroplar yüzünden endişeliyseniz, bulaşık bezini ve süngerini mümkün olduğunda kuru tutabilir ve haftada bir çamaşır suyunda bekletebilirsiniz.

Bazı dergiler de süngerlerinizi temizlemek için mikrodalga fırınına ya da bulaşık makinesine atabileceğinizi söylüyor.

Mosley’e göre çiğ tavuğu pişirmeden önce yıkamak zararlı bakterileri çevreye yaymaya neden oluyor. Bu nedenle tavuk yıkanmamalı. Doğrama tahtalarına gelinde sadece çiğ et için ayrı bir tane bulundurmak iyi bir fikir olabilir.

 


Haberi için [Tıklayınız]