Şifremi Unuttum

Diyabetik Ayak Yaraları Önlenebilir mi, Hastalar Ayaklarını Kaybetmeye Mahkum mu?

Diyabetik Ayak Yaraları Önlenebilir mi, Hastalar Ayaklarını Kaybetmeye Mahkum mu?

4 Aralık 2017

Washington Üniversitesi’nden emekli olduktan sonra şu anda Oxford Üniversitesi’nde çalışan ve Cenevre Üniversitesi’nde misafir Öğretim Üyesi olarak ders veren Prof. Dr. Benjamin A. Lipsky, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu üyesi ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç Dr. Bülent Ertuğrul, Acıbadem Hastanesi’nde görevli Kalp-damar Cerrahisi Uzmanı ve Yara Bakımı ve Tedavisi Uzmanı Doç. Dr. Emre Ozker, sozcu.com.tr okuyucularına özel bilgiler verdi.

Uluslararası Diyabetik Ayak Çalışma Grubu’nun Enfeksiyon Bölümü’nün başında bulunan Prof. Dr. Benjamin A. Lipsky, diyabetik ayak yaralarına yapılması gereken doğru müdahalelerin kılavuzunu hazırlıyor; doktorların ayağın ne zaman enfekte olduğunu bilebilmesi, tanı koyabilmesi ve enfeksiyonu uygun tedavi edebilmesi ile ilgili bilgiler içeren kılavuzların hazırlanmasını örgütlüyor. Prof. Lipsky, aynı zamanda Amerikan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin Diyabetik Ayak Enfeksiyonu rehberini de kaleme alarak bu konuda dünyadaki en önemli isimler arasında gösteriliyor. Prof. Lipsky ayrıca 2008’den bu yana Türkiye’de diyabetik ayak yaraları ile ilgili yapılan çalışmaları yakından izliyor, ülkemize gelerek ilgili eğitim toplantılarında görev alıyor, ülkemiz bilim insanlarıyla ortak çalışmalara katılıyor ve rehberlik ediyor.

İLK TOPLANTI TÜRKİYE’DE YAPILACAK

Doç Dr. Bülent Ertuğrul: Biz de KLİMİK olarak Türkiye’de bu konu ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Dernek bünyesinde Diyabetik Ayak İnfeksiyonları Çalışma Grubu oluşturduk. Lipsky’nin bahsettiği bu uluslararası rehberin ilk hazırlık toplantısı, KLİMİK tarafından Mayıs 2018’de gerçekleştirilecek olan 5. Ulusal Diyabetik Ayak İnfeksiyonları Sempozyumu’nda yapılacak. Derneğimiz tarafından gerçekleştirilen bu sempozyum, bu yıl 10. yılında. İlk kez 2008’de yaptık ve o tarihten bu yana yaptığımız 4 sempozyuma da Prof. Lipsky katıldı. 2018’de 5. sini yapacağız bu sempozyuma Prof. Lipsky ile beraber Uluslararası Diyabetik Ayak Çalışma Grubu’nun İnfeksiyon Bölümü’nün tüm üyeleri katılacak. Böylece sempozyumumuz uluslararası bir kimlik edinecek. Uluslararası rehberin ilk hazırlık toplantısını sempozyumumuzda yapılacak olması bizleri de işin içine sokarak deneyimlerimizi uluslararası platforma taşıyacak.

“AYAK YARASI BUZ DAĞININ GÖRÜNEN KISMI”

Doç Dr. Bülent Ertuğrul: KLİMİK Derneği de bu konuda Ulusal Uzlaşı Raporu yayımladı. Biz de senelerdir Lipsky’nin de desteği ile Türkiye’de bu anlayışın yaygınlaşması için uğraşıyoruz. Birçok uzmanlık derneğinin ortak olduğu bu rapor, Lipsky’nin yazdığı rehberi örnek alarak hazırlandı. Çünkü artık şeker hastalarının ayak yaraları ile ilgili bu inanışları kırmak istiyoruz.

Doç. Dr. M. Bülent Ertuğrul: Ne yazık ki Türkiye’de ampütasyon oranları çok yüksek. Aslında bu işlemin maliyeti düşük gibi görünse de aslında çok yüksektir. Bundan 10 – 15 yıl önce bu konuda çok daha kötü durumdaydık. Neredeyse bu hastaların tümüne diz altı ya da diz üstü ampütasyon öneriliyordu. Geldiğimiz noktada bu hatalı davranışı az da olsa kırabildik. KLİMİK Derneği olarak 2008’de ilk Ulusal Diyabetik Ayak İnfeksiyonları Sempozyumu’nu konu ile ilgili 12 dernek ile birlikte yaptık. Daha sonra derneğimiz bünyesinde Diyabetik Ayak İnfeksiyonları Çalışma Grubu oluşturuldu ve konuya ilişkin çok merkezli çalışmalar yapıldı. Ardından yapılan sempozyumlarda, etkinlik programı içinde hemşireler için kurslar düzenledik. Bunlar dışında derneğimiz tarafından ülkemizin bir çok yerinde düzenlenen aylık bilimsel toplantılarda diyabetik ayak ve infeksiyonları tartışıldı. Bu sayede kendi uzmanlık alanımızda gerek İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanlarının bilgilerinin güncellenmesi sağlandı gerekse asistanlar için eğitim olanakları yaratılmış oldu. Bir taraftan bu eğitim ve farkındalık çalışmalarını yaparken bir taraftan da Sağlık Bakanlığı’ndan da ilgili yetkililerin katkı sunduğu ve ilgili uzmanlık derneklerinin de katıldığı çalışmalarla ülkemiz için konu ile ilgili ‘Ulusal Uzlaşı Raporu’ hazırlandı. Bu rapor derneğimizin bilimsel yayını olan KLİMİK Dergisi’nde yayımlanarak ülkemizdeki tüm hekimlerin başvurabileceği bir kaynak oldu.

Haberin Tamamı için [Tıklayınız]